Home

Nieuws

Blokhuis: Lagere btw AGF komende jaren onmogelijk

De discussie over btw-tarieven in groente en fruit houdt aan, staatssecretaris Blokhuis acht verlaging de komende jaren onmogelijk.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een verlaging van de btw-tarieven voorlopig simpelweg niet uitvoerbaar. Hij stelt dat in antwoorden op een initiatiefnota over gezondheid in coronatijd van Antje Diertens van D66. Technisch is een btw-verlaging voor alleen groente en fruit onmogelijk zolang het aangiftesysteem van de belastingdienst er is. De belastingdienst kan zo’n ingreep dus niet uitvoeren.

Kilo appels geen € 1,50 maar € 1,45

Wettelijk mag Nederland een btw-verlaging van 9 naar 5% doorvoeren, stelt Blokhuis. In Europese wetgeving bestaat die ruimte. Ook als Nederland het met de Belastingdienst zou kunnen regelen dat het tarief van 5% wordt ingevoerd, is het zeer de vraag of die iets oplevert. “Een kilo appels kost dan bijvoorbeeld geen € 1,50 maar € 1,45 en een pond broccoli geen € 0,99 maar € 0,95. Uit rapporten van onder andere het CPB, het PBL en het IMF volgt dat de btw niet een geëigend en efficiënt instrument is om prijzen te corrigeren voor positieve interne of externe effecten.”

Doorrekenen onzeker

Verder twijfel Blokhuis of de verlaging van btw daadwerkelijk wordt doorberekend door winkelketens en tot verlagingen leidt. Daarmee zou de regeling mogelijk geld kosten en niets opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.