Home

Nieuws

VK verlengt regeling visa seizoensarbeiders uit EU

De Britse regering heeft de regeling voor tijdelijke visa voor buitenlandse seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw met drie jaar verlengd.

Voorlopig geldt voor 2022 een maximum van 30.000 visa maar dat kan bij gebleken behoefte met 10.000 worden verhoogd. De land- en tuinbouw en de voedingsindustrie in het Verenigd Koninkrijk kampen sinds brexit met een groot tekort aan arbeidskrachten, niet alleen in het seizoen maar ook meer permanent in slachterijen, bij vleesverwerkers of groentebedrijven. De vele duizenden arbeiders uit EU-landen zijn vertrokken en Britten zijn niet erg bereid de vacatures op te vullen.

Op dringend verzoek food- en agrisector

Al eerder is het licht op groen gezet voor slagers en andere vleesverwerkers uit EU-landen. Dit jaar gold eveneens een tijdelijke regeling voor seizoensarbeiders, maar die is nu op dringend verzoek van de agrarische en voedingswereld verlengd.

Minister voor plattelandszaken en voeding George Eustice: ‘’We erkennen dat de land- en tuinbouw unieke en tijdelijke eisen heeft voor werkers tijdens de oogst en hebben geluisterd naar onze vooraanstaande verseproductensector om hun behoeften te begrijpen.” De minister wil de aantallen in 2023 terugbrengen in de verwachting dat er uiteindelijk meer Britten voor de vacatures worden aangetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.