Doorgaan naar artikel

Geen licentie indoorfarms PlantLab, of toch?

Een techniek voor indoorfarms is niet van PlantLab, waardoor licenties vervallen in de EU. PlantLab start een nieuw octrooitraject.

Dat is de uitkomst van een langlopende zaak bij verschillende instanties in Nederland en daarbuiten over een van de octrooien van PlantLab. Twee voorlopers in deze teeltwijze, Certhon en PlantLab, stonden in deze zaak tegenover elkaar. Daarvoor werd zelfs een inval bij Certhon gedaan, op last van PlantLab. Een lang juridisch gevecht volgde.

Certhon juicht toe dat het Europees octrooibureau nu eindelijk het betreffende octrooi heeft geschrapt. John van der Sande, Chief Innovation Officer bij Certhon: “Het heeft vooral veel tijd gekost, want wij wisten dat ons geen blaam trof. Maar het feit dat het Europese octrooi op indoor farming niet geldig is, is zoals wij eerder aangaven, is een overwinning voor de gehele sector.”

Stroom van licentiebetalingen

Zelf heeft Certhon die licentie nooit aangevraagd en betaald. Andere bedrijven deden dat wel, waaronder een klant van Certhon. Of dat voor PlantLab nu betekent dat veel licentiebetalingen moeten worden verrekend, is niet duidelijk. PlantLab claimt nog vervolgstappen te gaan maken. Dit octrooi is een van de octrooien in het portfolio van PlantLab. De nieuwe aanvraag zal de eigendomsvaststelling van de techniek borgen, denkt PlantLab. “We verwachten dat aankomend jaar alsnog uitsluitsel komt over deze indoor farming-patentstatus”, aldus medeoprichter van PlantLab Leon van Duijn. PlantLab gebruikt overigens het woord patent omdat het de internationale aanduiding is van hetzelfde octrooi. Eerder noemde PlantLab het octrooi vergelijkbaar met de driepuntsgordel van Volvo. Elke automobilist gebruikt het, maar de techniek is bedacht door Volvo.

‘Wat PlantLab zegt, kan niet’

Van der Sande van Certhon is verbaasd over de laatste stap van PlantLab om een nieuw octrooi aan te vragen. “Dat kan helemaal niet. Iedereen kan natuurlijk roepen dat hij een octrooi aanvraagt, maar dit octrooi is vernietigd, dus de basis voor een nieuwe aanvraag is er niet.”

Behalve licentiekosten spelen ook de kosten voor de rechtszaken een rol. Als verliezende partij draait PlantLab voor veel juridische kosten op. Van der Sande kan niet zeggen hoe hoog de kosten zijn, maar hij zegt de strijd ook te hebben gevoerd voor de Nederlandse tuinbouw. Van der Sande noemt het doorhalen van het octrooi dan ook een ‘overwinning voor de hele sector’. Hoeveel indoorfarms in Nederland staan, weet Van der Sande niet, maar de combinatie van wortel- en bladverwarming uit dit octrooi wordt op zichzelf weinig toegepast, stelt hij. Het gebruik van ledlicht is een ander verhaal.

Effect in andere landen

PlantLab heeft het betreffende octrooi in veel landen lopen, waaronder recent in de Verenigde Staten. Volgens Van der Sande gaat Certhon daar niet achteraan. Hij verwacht ook niet dat dit octrooi uit de VS automatisch vervalt, nadat het Europese octrooi is vervallen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin