Doorgaan naar artikel

‘Gideonsbende starten in tuinbouwsector’

“Het roer in de agrarische keten moet om: nieuwe oriëntatie, nieuwe producten en nieuwe verdienmodellen.” En die vernieuwing moet komen van een kleine eigenwijze groep ondernemers.

Dat stelt Jan Rotmans, hoogleraar transities en transitiemanagement aan Erasmus Universiteit Rotterdam. De veranderprofessor was vorige week te gast bij Greenports Nederland op het Nationaal Tuinbouwcongres. Hij ziet een rol weggelegd voor de tuinbouw als katalysator voor vergroening.

Energieleverend en zonder afval

Een duurzame tuinbouw is volgens Rotmans energieleverend, geen chemische middelen, gesloten watersysteem, verwaarden van reststoffen en geen afval. “Bij circulair gaat het om zonder verspilling van energie en grondstoffen produceren. Maar daar zijn we nog lang niet.” Wat betref de digitalisering pleit hij ervoor om dat gelijk op te laten gaan met de verandering.

Verandering van onderop

“Die radicale verandering komt niet van de gestaalde kaders, zoals brancheclubs, convenanten, akkoorden, stuurgroepen en top-down. Wel via een gideonsbende, zoals in de bouwsector.” Rotmans riep de aanwezigen op om een gideonsbende, een kleine vastberaden troep van uitgelezen strijders, te vormen om een transitie teweeg te brengen.

“Nederland loopt vast”, zegt Rotmans, die ook een van de oprichters is van Urgenda. “We hebben nu geen plan om de zeespiegelstijging aan te kunnen en zakken ook nog steeds verder. Dat plan moet er snel komen, want het uitvoeren kost tijd, 60 tot 70 jaar.”

Kuststrook met waddenstructuur

In het plan dat de hoogleraar liet zien, krijgt de kuststrook een waddenstructuur. Om steden komen dijken. Land wordt opgeofferd aan het water, waarbij er wel allerlei mogelijkheden zijn voor waterteelten en zilte producten. “Ons land moeten we met water ontwikkelen. Dat kost miljarden euro’s, maar als we het niet doen, kost het nog meer.”

Op nog minder land voor nog meer voedsel voor nog meer mensen zorgen, dat is een kolfje naar de hand van de tuinbouw. En innovatieve ondernemers die voorop willen lopen in een kleine kopgroep, die zijn er ook genoeg. Wie wil deelnemen, mag Adri Bom-Lemstra mailen, voorzitter van Greenports Nederland, maar ook voorzitter van Glastuinbouw Nederland, ‘brancheclub’ van de glastuinders.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin