Home

Nieuws

Britten importeren minder groente en fruit uit EU

De groenten- en fruithandel met het Verenigd Koninkrijk neemt stevig af in het eerste halfjaar. Dat blijkt uit Britse importcijfers.

De import van groenten uit de EU neemt 15% af, waar de invoer uit niet-EU-landen met 8% toeneemt. Met € 1,4 miljard is de Britse groentenhandel met de EU nog wel veel groter dan met landen buiten de EU (€ 605 miljoen). De cijfers zijn door de Europese Commissie gedeeld met lidstaten in een vergadering van het Beheerscomité groenten en fruit.

Voor fruit is de Britse importafname uit de EU zelfs 20% en neemt de importhandel (in waarde) met niet-EU-landen 2% toe. Bij fruithandel was de import uit niet-EU-landen al circa 70% groter dan de handel uit EU. Veel tropische fruitsoorten gaan na de brexit rechtstreeks naar Britse havens, waardoor niet meer de herkomst EU wordt genoteerd.

Voor bewerkte groenten en fruit (sappen) is de afname van de import uit de EU zelfs 24%. Ook dit is te wijten aan een groei van directe levering. Voor die handel is de EU met ruim € 1,1 miljard verreweg de belangrijkste leverancier voor het VK, al is de import uit niet-EU-landen nauwelijks toegenomen (1%).

Totale import uit EU neemt toe

Daarmee doet de Europese groenten- en fruitexport het minder goed dan andere delen van de economie. De totale Britse import uit de EU nam 1% toe in dat eerste halfjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.