Home

Nieuws

Twee telers op Food100-lijst

Rob Baan van Koppert Cress en David Luijendijk van Eko-Logisch zijn dit jaar de telers op de Food100-lijst met voedselveranderaars.

De twee glastuinders maken op 31 augustus kans om vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar tot één van de zes foodhelden van 2020 te worden uitgeroepen.

De Food100 is volgens de organisatie een lijst van aanstormend talent en gevestigde leiders die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de tuinbouw, afnemend dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn direct verbonden aan de Nederlandse voedselproductie- en consumptie.


  • David Luijendijk teelt groente onder glas en in de open grond en is lid van Caring Farmers. - foto: Ekoplaza

    David Luijendijk teelt groente onder glas en in de open grond en is lid van Caring Farmers. - foto: Ekoplaza

  • Rob Baan van Koppert Cress was ook al genomineerd voor Agrarisch Ondernemer 2020 en nu ook voor Foodheld. - Foto: Peter Roek

    Rob Baan van Koppert Cress was ook al genomineerd voor Agrarisch Ondernemer 2020 en nu ook voor Foodheld. - Foto: Peter Roek

Verschil maken

Het tegengaan van deze ongunstige effecten vraagt volgens Food100 om toekomstgerichte visionairs, die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. De initiatiefnemers denken dat deze mensen in deze uitdagende tijden juist hard nodig zijn. Op 31 augustus worden daarom de 100 namen bekendgemaakt, net als de zes foodhelden die uit de lijst van 100 worden gekozen van de oorspronkelijk ruim 300 aanmeldingen.

Coronacrisis speelt mee

De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 300 aanmeldingen. De jury heeft dit jaar naast de vier gebruikelijke criteria (daadkracht, innovativiteit, PPP en delen) ook gekeken naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden. Rob Baan valt daarbij op om zijn uitgesproken strijd tegen de voor zijn bedrijf in Monster zeer nadelige consequenties van de lockdown van de horeca. David Luijendijk staat aan de andere kant van het spectrum met juist omzetstijging van de directe verkoop op zijn biologisch groentebedrijff in Roelofarendsveen.

Of registreer je om te kunnen reageren.