Home

Nieuws

Grondwaterstand blijft laag, neerslagtekort stabiel

Dankzij plaatselijke neerslag afgelopen weekend is op landelijk niveau het neerslagtekort stabiel. De grondwaterstanden zijn op veel plaatsen nog wel laag voor de tijd van het jaar.

Dat blijkt uit de nieuwste Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De verwachting is dat dit de komende twee weken zo zal blijven. De weersverwachting voor de komende week is normaal voor de tijd van het jaar.

Impact droogte en hitte

De aanhoudende droogte en hitte in de week van 3 augustus heeft impact gehad in met name de melkveehouderij en de fruitteelt. Weilanden kleuren op veel plaatsen in het land goudgeel; de grasgroei ligt dan voor langere tijd stil. Met name in Zuid-Limburg is op plaatsen circa 25% van de vruchten door oververhitting verloren gegaan. De regenbuien van het afgelopen weekeinde zorgen voor verlichting. Doordat de eerste akkerbouwgewassen geoogst worden, heeft de watervraag de hoogste piek gehad.

Plaatselijke verschillen groot

Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort is zo’n 245 mm. Maar de plaatselijke verschillen zijn groot: de donkerste plekken op de neerslagkaart bevinden zich rondom het rivierengebied in het oosten van Nederland, daar is het tekort meer dan 300 mm. In de buurt van Amsterdam en in het midden van Drenthe is nu het gemeten neerslagtekort tot 180 mm.

Wateroverlast

De neerslag van het afgelopen weekeinde heeft lokaal voor aanvulling van het grondwaterpeil gezorgd. Op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van wateroverlast. Vanaf de tweede week van augustus zijn lokaal grote hoeveelheden neerslag gevallen, waardoor over kleine afstand grote verschillen in het neerslagtekort voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.