Doorgaan naar artikel

Minister verwacht meerprijs PlanetProof

Er is voldoende beleid onderweg om een meerprijs voor PlanetProof te realiseren.

Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in antwoord op vragen van het CDA over PlanetProof. Schouten wil haar beleid onderbrengen in een agrarische ondernemerschapsagenda. De agenda richt zich onder andere op meer markttransparantie, meer samenwerking, minder machtsmisbruik van ketenpartijen en betere toegang tot financiering. Op deze punten heeft de minister al aangegeven beleid te willen wijzigen.

Ook beschouwt de agenda de mogelijkheid van publiek belonen van zaken als biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. Mogelijk doelt ze daarmee op nieuw Europees landbouwbeleid.

Volgens Schouten is het aan de keten om de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en telers te belonen voor extra inspanningen. Dat die kosten kunnen oplopen tot meer dan € 10.000 per bedrijf, beaamt de minister. Ze verwijst naar bestaand onderzoek van Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Marge-onderzoek

Ook wijst de minister op onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar marges in de keten. De ACM komt na de zomer met een eerste onderzoek in de agro-nutrimonitor voor onder meer wittekool, peren en tomaat. Ook voor uien, melk en varkensvlees wordt dat marge-onderzoek uitgevoerd door ACM. Daarbij wordt de opbrengst voor duurzamere varianten afgezet tegen gangbare producten.

De informatie moet inzicht geven in de prijzen in de diverse schakels van de voedselketen. De maatschappelijke discussie over de hoogte van de prijzen kan zo gevoerd worden op basis van feiten, schrijft Schouten. Ook wordt gekeken naar mechanismen achter de prijsvorming, zodat de verschillen tussen bijvoorbeeld ondernemingen, productvarianten en seizoenen beter verklaard kunnen worden, schrijft de minister.

Draagvlak

Schouten nuanceert het signaal ietwat dat er geen draagvlak is voor PlanetProof. De weerstand zit vooral bij telers die nog niet deelnemen aan het keurmerk. “Telers die twee jaar of langer gecertificeerd zijn, zijn positiever over het keurmerk.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin