Home

Nieuws

Britten steken € 110 miljoen in CO2-afvang lucht

De Britse overheid steekt miljoenen in directe CO2-vangst en -opslag, een techniek met potentie, ook voor glastuinbouw.

Een overheidsgarantie is gegeven voor € 110 miljoen om de techniek verder op te schalen in het Verenigd Koninkrijk. De techniek om via een filter CO2 op te vangen en zo te winnen is niet nieuw. In Zwiterland staan al fabrieken die lucht wassen, maar de techniek is kostbaar en energie-intensief. Door de financiële bijdrage van de Britse overheid kan de techniek financieel uit om in het Verenigd Koninkrijk te gebruiken. Deze wijze om een ton CO2 te vangen kost € 110. Zonder de steun kost dit het vijfvoudige, schrijft The Sunday Times. Met overheidssteun is schaalvergroting mogelijk en zo kan de techniek verder ontwikkelen.

Bos of fabrieken

Aanvankelijk was veel scepsis over plannen voor CO2-afvang, maar in verhouding met het aanplanten van bossen is veel minder land nodig. Tegenstanders van de techniek vrezen dat producenten van fossiele energie de techniek ‘kapen’ om daarmee langer door te gaan met de verkoop van fossiele brandstoffen. De ontwikkeling mag dan ook niet ten koste gaan van andere milieumaatregelen, zoals het isoleren van woningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.