Home

Nieuws

Botanische tuinen netwerk nieuwe teeltrisico’s

Botanische tuinen gaan werken als een vooruitgeschoven post om nieuwe internationale teeltrisico’s op te sporen voor tuinbouw.

Het inzetten van meer dan 50 internationale botanische tuinen volgt uit onderzoek van het internationale fytosanitaire platform Euphresco en koepel van tuinen IPSN. Euphresco is ook betrokken bij onderzoek naar een internationale norm voor diagnose voor het tomatenvirus ToBRFV.

Personeel trainen om ziektes vast te stellen

In dit project met botanische tuinen wordt personeel van deze tuinen getraind om plantenziektes vast te stellen. Juist botanische tuinen zijn geschikt omdat daar planten en bomen groeien buiten hun oorspronkelijke leefgebied. Het monitoren van deze planten vergroot de kennis van plagen en waardplanten, waardoor risico’s beter kunnen worden ingeschat van nieuwe plagen.

Twee Belgische botanische tuinen zijn al betrokken bij de eerste vaststelling van nieuwe plagen in België. Ook is het netwerk van botanische tuinen IPSN betrokken bij monitoring van de uiterst gevaarlijke bacterie Xylella fastidiosa. Bij vondst van de bacterie gaan zeer vergaande ruimingen en handelsbeperkingen in werking in de regio.

Sneller monitoren

In Duitsland heeft de plantenziektekundige dienst, het Julius Kühn-Institut, speciaal planten uitgezet in de botanische tuinen om nieuwe plagen snel te kunnen ontdekken. Uit het project is ook een Nederlandstalige poster gefinancierd, de Plant Health Checker (plantgezondheidschecker). Het project is gefinancierd door het Britse ministerie van landbouw Defra.

Of registreer je om te kunnen reageren.