Home

Nieuws

Bioteelt groente en fruit stokt, op uitzonderingen na

Biologische productie groeit bij spinazie, bonen, appels en winterpeen. Bij veel groente- en fruitproducten blijft groei uit. De oorzaak hiervan lijkt weergerelateerd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voegde eerder deze maand de jongste biologische productiecijfers toe aan zijn website. Die cijfers tonen voor de meeste groente- en fruitteelten geen groei. Dat houdt bij die producten vaak al enkele jaren aan.

Uitzonderingen zijn groeibriljantjes als de biologische spinazie. De productie ervan kwam uit op 13.500 ton. Na een forse groei in 2018, groeide de productie daarmee verder in een iets lager tempo. Het biologische aandeel van de spinazieproductie is naar verwachting 20%.

Rode bieten grootste biologische aandeel

Ook winterpeen groeide stevig in 2019 van 65.000 ton naar 76.000 ton. Daarmee groeit het product ook naar een biologisch aandeel richting 20%. Het product met het hoogste biologische aandeel is rode bieten. Na een piekproductie en groei in 2017 liep de productie terug in 2018 en herstelde in 2019 enigszins op iets boven 24.000 ton. Daarmee schommelt de biologische productie al enkele jaren rond 50% al enkele jaren.

Voor sla op de versmarkt is de ontwikkeling schommelend. In 2019 kwam de productie op een vergelijkbaar niveau als in 2017, na een inzinking in het lastige teeltjaar 2018. De biologische preiteelt liep terug in 2019 van 3.400 ton naar ruim 2.400 ton. Ook hier kunnen klimatologische oorzaken een rol spelen.

Nauwelijks groei in kolenteelt

Bij de kolenteelt is de biologische ontwikkeling de laatste jaren een vlakke lijn. Bij sluitkool schommelt de productie sinds 2015 tussen 12.000 en 14.000 ton. De biologische productie van broccoli en bloemkool zakte licht in 2019 na een kleine piek in 2018. Over vijf jaar bezien is de productie nauwelijks gegroeid. Het biologisch aandeel blijft daarmee 10% voor bloemkool en broccoli.

Een lichtpuntje is de biologische productie van stambonen. Deze productie kende een toename van 3.600 naar 6.000 ton, de grootste toename in 2019.

Na een piek in de biologische productie van spruitkool in 2017 daalde het product fors in 2018 om vervolgens weer licht te stijgen in 2019. Spruitkool heeft een biologisch aandeel van 3 tot 4%.

Biologisch aandeel appels stijgt, peren daalt

De biologische appelproductie groeit nu voor het tweede jaar op rij en bereikte een nieuw record van bijna 8.000 ton. Bij peren was 2017 een tijdelijk hoogtepunt met 5.000 ton. De productie daalde daarna twee jaar ruim onder de 4.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.