Home

Nieuws

GroentenFruit Huis: wees alert na corona-uitbraak

De tuinbouw heeft met 13 positief geteste medewerkers op twee bedrijven in de fruitketen haar eerste grote corona-uitbraak te pakken. GroentenFruitHuis roept op tot extra alertheid.

Koepelorganisatie GroentenFruit Huis benadrukt in een statement woensdag 3 juni dat de beide getroffen handelsbedrijven alle door het RIVM en de sector zelf verspreide veiligheidsmaatregelen in acht hebben genomen. Maar ‘de proactieve houding van bedrijven in de sector blijkt geen garantie om gevrijwaard te blijven van corona’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een kantoor met alle juiste corona-maatregelen. GGD Gelderland vermoedt dat op de twee fruitbedrijven de besmettingen toch op het kantoor plaatsvonden. - Foto: Bert Jansen
Een kantoor met alle juiste corona-maatregelen. GGD Gelderland vermoedt dat op de twee fruitbedrijven de besmettingen toch op het kantoor plaatsvonden. - Foto: Bert Jansen

‘Geen controle op privésfeer’

“Wat medewerkers in hun privésfeer doen is voor de werkgevers in de tuinbouw niet te controleren”, aldus een woordvoerder van GroentenFruit Huis. “We hebben in de tuinbouw strakke protocollen. Daaraan hebben Fruitmasters en Vogelaar-Vredehof zich ook gehouden volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.”

Nieuwe inzichten zoals luchtverversing

De groente- en fruitsector reageert volgens GroentenFruit Huis ‘proactief op alle informatie en past processen en maatregelen aan op basis van voortschrijdend inzicht’, zoals nieuwe inzichten in besmettingsrisico’s, het belang van luchtverversing en inzicht in de verspreiding van corona. Dit kan beter in kaart worden gebracht dankzij uitbreiding van de testmogelijkheden. “We zijn blij met de mogelijkheid tot preventief testen, die er nu is gekomen”, zegt de woordvoerder van GroentenFruit Huis.

‘Aandacht niet laten verslappen’

Het gevolg van meer tests zal zijn dat er ook weer meer besmettingen aan het licht kunnen komen. Ook de versoepeling van allerlei maatregelen, zoals de beperkte opening van horeca, musea en bioscopen, kan tot minder oplettendheid onder mensen leiden. GroentenFruit Huis roept tuinders daarom op de aandacht vooral niet te laten verslappen.

Wel naar werk, thuis in quarantaine

De aanleiding voor het testen van medewerkers op de twee fruitbedrijven was het optreden van gezondheidsklachten. Het advies in de tuinbouw is dat medewerkers met lichte gezondheidsklachten – die formeel in vitale sectoren wél naar het werk mogen komen – toch beter thuis kunnen blijven of naar huis gestuurd kunnen worden. Op de twee getroffen bedrijven is voor medewerkers ook zonder klachten bepaald dat ze nog wel naar het werk komen, maar thuis in quarantaine blijven in afwachting van de uitslag van de tests.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.