Home

Nieuws

Geen testbeleid GGD per branche

Per sector een coronarisicoprofiel maken gaat de capaciteit van de GGD‘en in Nederland te boven. Maar per regio risicogestuurd testen zou wel kunnen.

Dat liet gisteren Hubert Bruls weten namens de 25 veiligheidsregio’s. “Hele sectoren zoals de slachthuizen testen op het virus, gaat niet lukken. Het testen moet behapbaar blijven”, aldus Bruls. Na een reeks van relatief massale besmettingen op slachterijen, of vorige week in bescheidener mate bij 2 grote Betuwse fruitbedrijven, was de vraag naar een dergelijk branchebeleid een logische. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet eerder weten daar wel wat in te zien.

De GGD‘en in Nederland moeten echter sinds het verruimen van de mogelijkheden om zich te laten testen alle zeilen bijzetten om die tests uit te voeren en binnen 1 of 2 dagen de uitslagen terug te sturen. Het aantal positieve tests is procentueel zeer laag, maar de contactonderzoeken die uit die positieve tests voortkomen zijn op zich wel weer zeer tijdrovend.

‘Risicogestuurd optreden’

“Daarom moeten wij risicogestuurd optreden”, aldus Bruls. Hij zegt dat per regio moet worden gekeken welke maatregelen het beste kunnen worden genomen. De vorige week bekend geworden uitbraak van corona op 2 fruitbedrijven heeft er ondertussen nog niet voor gezorgd dat de tuinbouw extra in de gaten wordt gehouden door GGD’en of gemeentes.

Controle na meldingen

GGD‘en voeren alleen controles bij bedrijven uit als zich meerdere mensen met gezondheidsklachten melden. Ook controles door gemeente of door de Inspectie SZW naar de naleving van de veiligheidsmaatregelen gebeuren voornamelijk na meldingen, zoals bij een uitzendbureau in Zaltbommel dat zich bij het transport van arbeidsmigranten naar een lokaal fruitbedrijf niet hield aan de regels voor afstand en afscherming van inzittenden.

Uitzendbureau buiten schot

Bij de Betuwse corona-uitbraken bleef het uitzendbureau juist buiten schot. Ook al was van Doorn Uitzendbureau bij zowel FruitMasters als Vogelaar Vredehof leverancier van arbeidsmigranten, de GGD zocht en vond de vermoedelijke oorzaak van de besmettingen met name in onvoldoende geventileerde kantoorruimtes van de zich verder goed aan de coronamaatregelen houdende bedrijven.

Protocollen officieus de zegen

Tegenover NRC verklaren beide fruitbedrijven overigens niet helemaal zeker te zijn welke ruimtes de GGD precies bedoelt. Uit de reacties van het ministerie van SZW in hetzelfde artikel komt een beeld naar voren van algemene regels, die door sectoren zijn vertaald in protocollen, die op zich echter hoogstens officieus de zegen krijgen vanuit Den Haag.

Buttons uitverkocht

GroentenFruit Huis riep tuinbouwbedrijven vorige week naar aanleiding van de uitbraken in de Betuwe op alert te blijven. Tot op heden blijkt uit het uitblijven van meer uitbraken op grote tuinbouwbedrijven niet dat er al sprake zou zijn van verslapping van de aandacht en de naleving. In het klein blijkt dat ook uit het feit dat een voorraad ‘1,5 meter graag’-buttons van Stigas binnen een paar dagen helemaal uitverkocht was. “Kennelijk willen tuinders hun personeel nog steeds heel graag blijven herinneren aan de risico’s die ze lopen”, aldus een woordvoerder van de agrarische gezondheidsdienst.

De buttons van Stigas. Binnen no-time uitverkocht. - Foto: Stigas
De buttons van Stigas. Binnen no-time uitverkocht. - Foto: Stigas
Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.