Home

Nieuws

EU-landen traceren bladproduct met extreme middelen

Verschillende EU-landen onderzoeken de verspreiding van ingemaakte druivenbladeren uit Egypte vanwege een extreem lange lijst residu-overtredingen.

Dat blijkt uit een melding in het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF), het onderlinge meldsysteem van EU-landen voor voedselveiligheidsproblemen. Aanleiding is de vondst van een partij ingemaakte druivenbladeren met een ongewoon hoog aantal overtredingen. Van 16 middelen is een overtreding vastgesteld van de residunormen. Eén verboden stof (carbendazim) komt ook in ruime mate terug in het residu-onderzoek.

Vondst in Duitsland

In totaal zijn acht landen betrokken bij de distributie van de bladeren, die ingemaakt worden gebruikt in verschillende gerechten, waaronder Egyptische gerechten. Ook Nederland is één van de betrokken in de distributie.

Duitsland is het land dat de vondst van de bestrijdingsmiddelenresten als eerste meldde bij de andere lidstaten. Polen, Tsjechië en Denemarken hebben eigen onderzoek afgerond naar risico’s van verspreiding van de middelen. Infosan, het internationale netwerk van landen via wereldgezondheidsorganisatie WHO, is ook op de hoogte gebracht van de verspreiding van deze gevaarlijke bladgroente.

Of registreer je om te kunnen reageren.