Home

Nieuws

Corona-risico’s van vakantievierende medewerkers

Op vakantie over de grens kan inmiddels weer in dit coronatijdperk. Daaraan kleven risico’s voor werkgevers.

Werknemers die op vakantie gaan, vormen in drie opzichten een bedrijfsrisico. Ze kunnen ziek worden, ze kunnen mogelijk besmettelijk op het bedrijf terugkeren zonder het te weten en ze kunnen in quarantaine terecht komen. Daarom is het voor telers goed vooraf afspraken te maken met zijn medewerkers.

“Elke werknemer heeft recht op vakantie, en recht om zijn eigen vakantiebestemming te kiezen. Verbieden gaat dus niet. Maar medewerkers die naar een zogenaamd geel of oranje land afreizen, daarmee kun je wel vooraf over de risico’s praten.” Dat stelt Peter Baltus, projectleider arbeid en werkgeverschap van LTO Nederland.

Gele en oranje status

Gisteren is het grootste deel van de Europese landen weer open gegaan voor alle reizigers, met status geel. Alleen de Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en een aantal Balkan-landen hebben nog de hogere risicostatus oranje, omdat dáár het coronarisico nog te groot is of omdat zij buitenlanders een te groot risico vinden.

Verzuimen door quarantaine

“Wordt een werknemer op zijn vakantieadres ziek, dan gelden de regels zoals normaal. Ook als dat in een geel of een oranje land is. Ziek is ziek”, zegt Baltus. Maar als een medewerker in een zogenoemd oranje land vast komt te zitten of terug in Nederland in quarantaine moet en daardoor werkdagen verzuimt, is dat het risico dat de naar een oranje land afreizende medewerker zelf heeft genomen. “Die zal dan zelf extra vakantiedagen moeten opnemen”, aldus Baltus.

Tijdens vakantie van status geel naar oranje?

Mocht een land dat nu geel is oranje worden terwijl een medewerker er op vakantie is en moet die medewerker bij terugkeer twee weken in quarantaine, dan ligt het risico formeel weer bij de werkgever. Baltus: “Over die mogelijkheid kan echter een vrijwillige afspraak worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat de werkgever de ene helft van het verzuim betaalt en de werknemer voor de andere helft dagen opneemt.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.