Doorgaan naar artikel

Inspectie pakt initiatief coronabeleid teler

De Inspectie SZW trekt het initiatief naar zich toe in de handhaving van de 1,5 meter maatregelen op teeltbedrijven.

In een persbericht beschrijft de inspectie dat ze heeft opgetreden bij een Friese groenteteler. De zaak roept wel vragen op. De Inspectie SZW kreeg de laatste weken negatieve publiciteit dat ze te onzichtbaar was in de coronacrisis. De inspectie zocht alleen telefonisch met de werkgever contact bij meldingen. Dat beeld wordt met dit persbericht rechtgetrokken.

Aan de teler is een eis tot naleving gestuurd. Het bedrijf moet dus aanpassingen doen op het bedrijf. Uit de omschrijving lijkt op te maken dat vooral bij het binnenkomen (inklokken) en omkleden, personeel onvoldoende op 1,5 meter afstand kan blijven. Ook op diverse werkplekken wordt de 1,5 meter niet gerespecteerd, terwijl het wel mogelijk is. De werkgever ziet er te weinig op toe, stelt de Inspectie SZW. Aan de werknemers is geen boete uitgedeeld.

Twee keer handhaving

Er zijn meer kanten aan deze zaak die opvallend zijn. De gemeente Waadhoeke en Inspectie SZW hebben gezamenlijk de inspectie uitgevoerd. Eerdere waarschuwingen van de gemeente leverden onvoldoende op. Bij beide instanties loopt nu een bestuursrechtelijk traject voor mogelijk dezelfde overtredingen. Dat lijkt wat veel van het goede. Bij een overtreding kun je maar één keer bestraft worden.

Onduidelijkheid

Deze zaak toont goed de tumult na de coronacrisis. Na de coronacrisis waren vooral gemeentes verantwoordelijk op handhaving van de anderhalvemeterrichtlijn van het RIVM. De noodverordeningen konden sneller worden aangepast dan landelijke arbeidswetgeving. Inspectie SZW deed een stapje terug. Die noodverordeningen lijken echter een zwakkere positie te hebben na een uitspraak van de Limburgse voorzieningenrechter. De teler is niet aansprakelijk voor het gedrag van zijn personeel, oordeelt de rechter. De gemeente Waadhoeke zegt de uitspraak te bestuderen.

Shaming

De Inspectie SZW treedt op op basis van de Arbowetgeving, waarin de teler een zorgplicht heeft. Beide trajecten zullen niet direct tot een boete leiden, maar tot dwang om te verbeteren. De teler in Waadhoeke wordt door het persbericht er nu uitgelicht en in een negatief daglicht gesteld. Dat erkent de gemeente ook, die zelf niet naar buiten was getreden. Het gaat niet om teeltbedrijf Hartman in Sexbierum, blijkt uit navraag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin