Home

Nieuws 1 reactie

Coronavirus dwingt coöperaties tot digitale alv

Nederlandse afzetcoöperaties voor groente en fruit werken drempels weg om ledenvergaderingen noodgedwongen digitaal af te handelen.

Zowel coöperatie Door, Veiling ZON en The Greenery werken aan een digitale jaarvergadering, waarin het bestuur verantwoording legt aan de leden. Het is de eerste keer in de geschiedenis van deze coöperaties dat dit gebeurt. Door de coronacrisis zijn geen grote evenementen toegestaan. Wel is het door een noodwet mogelijk gemaakt voor coöperaties om digitaal te stemmen.

Statuten onderzoeken

Coöperatie Door laat weten nog niet zeker te zijn of statutair alles op orde is om digitaal alles af te handelen. “De algemene ledenvergadering staat op 8 juni gepland. Dat wordt inderdaad in digitale vorm. We zijn nog aan het uitzoeken of het mogelijk is om te stemmen conform onze statuten. Onze telers hebben namelijk gewogen stemmen.”

Latere winstuitkering ZON

Ook de Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) besloot recent uit te wijken naar een digitale jaarvergadering. Deze vindt op 25 juni plaats. Door de noodwet ziet ZON geen beletsel om tot stemming te komen via de computer. ZON zou normaal de ledenvergadering medio april houden.

De vertraging betekent wel dat telers een uitkering uit het resultaat later ontvangen. Begin dit jaar ontvingen telers al een uitkering uit de Bijzondere Reserve na de verkoop van Fresh Park Venlo. Daarvoor was € 10 miljoen vrijgesteld.

The Greenery: ‘Steeds bedrevener’

Bij The Greenery wordt nu ook gewerkt aan een online variant van de algemene ledenvergadering (alv). “Alles loopt vertraging op onder invloed van Covid-19 en we hebben de nodige tijd verloren. De algemene ledenvergadering is ook opgeschoven en er wordt nu gekeken naar een online variant. We worden er steeds bedrevener in, maar met een omvang van deze groep waarbij niet iedereen even digitaal is, vraagt dit wat extra voorbereiding”, stelt een woordvoerder.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • Danny rietkerken

    - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels: geen verwijzingen naar andere websites (url's) in een reactie. -

    Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.