Home

Nieuws

Unie van Waterschappen: droogte houdt aan

Uit de nieuwe droogtemonitor van de waterbeheerders blijkt dat de komende twee weken de droogte voortduurt.

Door de aanhoudende droogte ligt het neerslagtekort inmiddels hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben dan ook verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals het zorgen voor meer wateraanvoer en door de peilen op het hoogst mogelijke niveau te houden. Ook monitoren ze nauwlettend het verloop van de situatie, meldt de Unie van Waterschappen.

Verwachting voor komende tijd

De maand april is erg droog. Ook de komende dagen valt geen neerslag en daarna tot begin mei slechts beperkt. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land zijn de grondwaterstanden laag. Landbouw en natuur ondervinden daar gevolgen van de droogte.

De aanvoer van de Rijn bij Lobith, momenteel circa 1.250 kubieke meter per seconde, is voldoende maar wel laag voor de tijd van het jaar en dalend. Dit kan betekenen dat watertekorten gaan ontstaan, maar op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor. De aanvoer van de Maas is voldoende.

Aanvullende maatregelen

Omdat de grondwaterstanden op hoger gelegen gebieden in Nederland laag zijn, komen verschillende waterschappen met aanvullende maatregelen. Zo wordt de Maas op maximaal peil gebracht, om een buffer op te bouwen en de uitstroom van grondwater in de waterschappen Limburg en Aa en Maas te vertragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.