Home

Nieuws

Duitsers stellen zich in op krapper en duurder gf-aanbod

Duitsland maakt zich op voor een krapper en daardoor duurder aanbod van groente en fruit.

De groente- en fruitaanvoer in Duitsland is op dit moment in grote lijnen nog business as usual. Maar de toekomst is des te ongewisser. Onder meer het Bauernverband, de Duitse zusterorganisatie van LTO Nederland, verwacht dat het aanbod aan groente en fruit in de komende weken en maanden in de supermarkten krapper en duurder wordt.

Die verwachting uit voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenfederatie (DBV). De verkrapping is een gevolg van het gebrek aan seizoenspersoneel uit Oost-Europa. Om het besmettingsgevaar met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken heeft de regering in Berlijn al vorige week het inreizen van tijdelijke krachten uit landen als Roemenië en Bulgarije naar Duitsland voor onbepaalde tijd verboden.

Telers overwegen niet te planten

Een oproep uit Brussel om de grenzen voor seizoenspersoneel open te houden, heeft in Berlijn nog geen effect gesorteerd. Het risico is reëel dat er door veel telers niet wordt geplant en daarom ook niet zal kunnen worden geoogst. De telers staan voor de acute vraag of ze zaad- en plantgoedbestellingen moeten annuleren.

Rukwied: “We moeten ons als consumenten in de komende maanden anders gaan opstellen. Ik ga ervan uit dat het tot prijsstijgingen komt.” Volgens de DBV-topman zal aan de vraag ook niet volledig door import kunnen worden voldaan, omdat de groente- en fruitteeltregio’s in Zuid-Europa ook te maken hebben met een tekort aan seizoenspersoneel.

Banken waarschuwen

De centrale bank van de Raiffeisenbanken – DZ Bank – zit op dezelfde lijn als het Bauernverband. Ook quarantainemaatregelen en productiestops in de sterk door de crisis getroffen landen Spanje en Italië spelen volgens de bank een rol bij de verkrapping van het aanbod en de naar verwachting stijgende prijzen. “De variatie en de keuzemogelijkheden bij groente en fruit, maar ook bij andere levensmiddelen, halen dit jaar waarschijnlijk niet het niveau van de afgelopen jaren.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.