Home

Nieuws

Kritiek op oproep Franse minister om mankracht

De lockdown in Frankrijk maakt het extra lastig voldoende werkers naar tuinders te krijgen. En arbeidsjuristen die zich in het debat mengen maken het er niet eenvoudiger op.

De Franse minister voor landbouw Didier Guillaume roept tijdelijk werkloze landgenoten op om de boeren en tuinders in zijn land te gaan helpen. Maar de minister krijgt steeds meer kritiek dat dat in strijd is met het bevel om zoveel mogelijk thuis te blijven. “Moet iemand die in Parijs woont een boer in Bretagne gaan helpen, terwijl hij eigenlijk niet mag reizen,” wordt op Twitter gevraagd. Arbeidsdeskundigen wijzen er bovendien op dat dat niet zo maar kan.

Supers: 100% Frans product

Guillaume en ook de boerenbond FNSEA stellen dat er zeker 200.000 mensen nodig zijn om de oogst, met name groente en fruit, binnen te halen. Dat is noodzakelijk omdat de voedselvoorziening tijdens de huidige crisis vooral uit eigen land moet komen. Vrijwel alle grote Franse supermarkten hebben ook toegezegd, zover mogelijk, 100% Franse verswaren te verkopen. “Een kapper die nu zijn winkel moet sluiten, kan niet beter doen dan naar het platteland trekken om fruit te gaan plukken,” aldus Guillaume.

Lees verder onder de tweet.

Tekst in de tweet: Om de voedselvoorziening van vandaag en morgen veilig te stellen, is het plan van @gouvernementFR om de aanwerving van seizoenarbeiders te vergemakkelijken met respect voor de gezondheid.

Arbeidsjuristen: concurrentiebeding

Maar deskundigen op het gebied van arbeidsrecht waarschuwen mensen die tijdelijk in de WW zijn gezet dat ze wel goed naar hun arbeidsovereenkomst moeten kijken. Als daar een concurrentiebeding in staat, wat steeds vaker het geval is, dan kan werken voor een boer of tuinder leiden tot contractbreuk met alle gevolgen van dien.

Geen extra risico’s nemen

Bovendien mag de werknemer tijdens de werkloosheid geen extra risico’s nemen: “Mag een werknemer die door zijn baas in tijdelijke werkloosheid is geplaatst zo maar aardbeien gaan plukken,” vraagt arbeidsadvocate Sabrina Kemel zich af in de media. Zij raadt aan de eigen werkgever in ieder geval toestemming te vragen en daarbij te vermelden bij welke boer of tuinder gewerkt gaat worden. Kemel wijst er ook op dat die boer of tuinder zich strikt aan de afstandsnorm en andere bepalingen dienen te houden om zelf niet in de problemen te komen. “Het is dus allemaal niet zo simpel als de minister of de boerenorganisaties het voorstellen”, aldus Kemel.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.