Doorgaan naar artikel

Rabobank: teeltcertificaat vaak niet genoeg

Teeltcertificaten zeggen niets over de individuele milieuprestatie van een bedrijf of product. Daarvoor ziet de Rabobank in de toekomst andere modellen ontstaan.

De Rabobank presenteerde op de Fruit Logistica in Berlijn haar Trend Report 2020. Daarin schrijft de bank dat teeltcertificaten statisch zijn en dus niets zeggen over vooruitgang op het gebied van duurzaamheid of de prestaties van het individuele bedrijf.

Wel ziet de Rabobank dat certificaten of productlabels in onderlinge concurrentie tot verduurzaming leiden. De Rabobank wijst op internationale labels voor groenten als zero-pesticide, pesticide-free en residu-free, die de ruimte tussen gangbaar en biologisch vullen. Dat leidt wel tot verwarring bij consumenten.

Overigens noemt de bank het Nederlandse certificaat On the Way to PlanetProof niet in het rapport, waarvoor het veel Nederlandse beleidsmakers interviewde.

Individueel inzicht

De Rabobank verwacht veel van internationale ontwikkelingen die bedrijven helpen individueel te verduurzamen. Zo werkt Wageningen University & Research (WUR) met onder meer GroentenFruit Huis aan een model voor footprint-calculatie. In de Verenigde Staten werkt de branchekoepel Produce Marketing Assocation (PMA) aan gratis instrumenten voor telers om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de productie.

Verder kijken dan milieu

Volgens de Rabobank zijn er nog bredere modellen waarmee bedrijven hun individuele duurzaamheid afmeten, zoals True Cost Accounting of True Pricing. Daarin worden ook maatschappelijke kosten zoals gezondheidsrisico’s voor teeltmedewerkers en beloning meegenomen. De Rabobank noemt het belangrijk dat deze instrumenten breder meten dan alleen milieuzaken. Hoe het meten van individuele prestaties teeltbedrijven gaat beïnvloeden, beschrijft de bank niet in het rapport.

Investeringseisen

Wel beschrijft dat bank hoe het een lening verstrekte aan het Chileense Hortifruit, één van de grootste bessentelers ter wereld, voor een overname in Peru. De bank legde Hortifruit strenge eisen op voor de milieuprestaties van de vestiging in Peru. Die moest naar hetzelfde niveau gebracht worden als de vestiging in Chili.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin