Home

Nieuws laatste update:28 dec 2020

Europese Unie en Britten sluiten brexit-deal

De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op Kerstavond een deal bereikt over nieuwe handels- en andere afspraken na brexit. Die afspraken moeten op 1 januari ingaan als de brexit-overgangsperiode afloopt. Met het akkoord worden in- en uitvoertarieven en quota voorkomen en worden ook andere belemmeringen voor de handel – maar lang niet alle – weggenomen.

Nadat donderdagochtend na een nieuwe nacht vergaderen van de delegaties al duidelijk werd dat er een deal kwam, vergde het uitwerken van de details over met name de visserij toch nog enkele uren verder overleg.

‘Waard om voor deze deal te vechten’

Uiteindelijk konden Londen en Brussel rond 16.00 uur aankondigen dat er na vele maanden overleg een akkoord was bereikt. ‘’Het was het waard om voor deze deal te vechten. We hebben nu een eerlijke en evenwichtige overeenkomst met het VK. Die beschermt onze EU-belangen, verzekert eerlijke concurrentie en biedt duidelijkheid voor onze vissers gemeenschappen,” aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. ‘’Europe is now moving on,” voegde zij er aan toe. De Britse premier Boris Johnson claimde op zijn beurt dat zijn land ‘op aanzienlijk meer punten heeft gewonnen dan de EU’.

Goedkeuring Europees Parlement

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken sprak van een belangrijke mijlpaal. De overeenkomst, die naar verluidt rond de 2.000 pagina’s telt, moet nu nog worden goedgekeurd door de Europese instellingen, met name het Europees Parlement, en door het parlement in Londen. De overeenkomst regelt vooral de handel tussen de EU-landen en het VK na de brexit. Zonder zo’n handelsakkoord zouden daarvoor de WTO-regels gaan gelden met alle heffingen en quota van dien.

Opluchting bij boerenorganisaties

Landbouworganisaties aan beide zijden van het Kanaal en de Noordzee hebben voortdurend gehamerd op het belang van een overeenkomst om te voorkomen dat de handel in vee, vlees, zuivel en andere agrarische producten ernstig in de problemen zou komen.

‘In ieder geval mate van zekerheid’

“Deze overeenkomst vlak voor de Kerst komt dan ook als een enorme opluchting”, aldus voorzitter Andrew McCornick van de National Farmers Union of Scotland. “We hebben nu in ieder geval een mate van zekerheid dat de Europese markten volgend jaar voor de meeste van onze producten toegankelijk blijven.”

Veranderingen

Voor een reeks van die producten gaan nog wel andere vereisten als certificering gelden, terwijl exporteurs naar het VK vanaf 1 januari ook geregistreerd dienen te zijn in de daarvoor opgezette systemen. “We verwelkomen deze brexit-handelsdeal, maar er komen toch grote veranderingen voor onze handel met Europa en we hebben nog veel tijd nodig om ons voor te bereiden,” stelde de organisatie van Britse havenbedrijven dan ook direct al.

Of registreer je om te kunnen reageren.