Home

Nieuws

Agf-handel: ‘Brexit-deal is goed nieuws’

GroentenFruit Huis reageert positief op de brexit-deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Per 1 januari 2021 stapt het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie. De op 24 december bereikte deal voorkomt handelsbarrières zoals invoerheffingen en invoerquota.

De vrees van de handelsbedrijven en telersverenigingen in de voedingstuinbouw dat er tarieven zouden worden ingevoerd, is hiermee van de baan. Dit is goed nieuws voor de Nederlandse groente- en fruitsector, aldus het GroentenFruit Huis.

Grensformaliteiten nemen toe

Wel zullen de inspecties aan de grens toenemen, evenals de complexiteit van grensprocedures. De brexit heeft daarmee nog steeds grote impact op het handelsproces. De Britse overheid maakte vorige maand bekend dat die grenscontroles aan hun kant van de grens gefaseerd zullen worden ingevoerd. Van alle tuinbouwproducten die uit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk gaan, zal alleen uitgangsmateriaal (zaad en opgekweekte groenteplanten en fruitbomen) per direct aan inspecties onderworpen worden.

Wekelijks duizend vrachtwagens

Jaarlijks wordt er voor € 1,2 miljard verse groenten en fruit uit Nederland (zowel Nederlands product als re-export) aan het VK verkocht. Dit zijn elk jaar ongeveer 50.000 vrachtwagens met groenten en fruit uit Nederland, die de Noordzee oversteken. De top 5 belangrijkste producten die Nederland exporteert zijn tomaat, paprika, komkommer, ui en peer.

Of registreer je om te kunnen reageren.