Home

Nieuws

Oproep: kosten PlanetProof beste bij overheid

Als de overheid kosten voor verduurzaming subsidieert, is die beloning beter gegarandeerd dan bij ketenafspraken. Dat stelt Gijs Dröge, directeur van Stichting Milieukeur in een bijdrage op Boerderij.nl.

De overheid kan tekortkomingen van de markt oplossen met subsidies en andere prikkels. In zijn bijdrage legt hij een alternatief neer voor beloning van de markt voor verduurzaming. Die overheidsinmenging is nodig omdat de markt dit niet alleen kan, stelt hij. Zijn oproep komt op een moment dat de overheid supermarkten oproept tot beloningsafspraken.

Meerprijs sneuvelt snel

Bij de huidige prijsconcurrentie tussen supermarkten zal een meerprijs uiteindelijk sneuvelen, denkt hij. De overheid is daarvoor de beste garantie. “Ontneem boeren de kosten voor certificatie, geef fiscale prikkels voor duurzame investeringen en biedt onder andere via het Europees landbouwbeleid alleen inkomenssubsidies op voorwaarde van duurzame productie”, stelt hij. Zo helpt de overheid ook het autogebruik te verduurzamen door de lagere fiscale bijtelling op electrische auto’s en de opwekking van duurzame energie.

Geen rol van betekenis

Volgens Dröge speelt de overheid nu geen rol van betekenis in de verduurzamingsslag en laat ze keurmerken over aan de markt. Toch heeft minister Schouten op het punt van verduurzaming veel initiatieven ontplooid en bijvoorbeeld in Europa gepleit voor koppeling van Europese inkommenssteun aan verduurzaming.

Overigens is er al de mogelijkheid om subsidie te krijgen op kosten van certificering. In de Europese GMO-regeling is daarvoor de mogelijkheid opgenomen en is zo de helft van de kosten gesubsidieerd. Lang niet alle telers hebben recht op die subsidie op dit moment omdat de telersverengingen de regeling nu niet aantrekkelijk vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.