Home

Nieuws

Tuinbouwcampus op veilingterrein FloraHolland

Gemeente Westland wil met investeringsgelden van rijksoverheid het veilingterrein van FloraHolland ontwikkelen tot onder meer tuinbouwcampus.

In Naaldwijk wil bloemenveiling FloraHolland een nieuwe kleinere hypermoderne bloemenveiling bouwen. Daardoor komt ruimte op het FloraHolland-terrein voor nieuwe ontwikkelingen. Westland denkt dat met het vorige maand ingestelde investeringsfonds (Wopke-Wiebes miljardenfonds) er kansen liggen om de glastuinbouw in het gebied te versterken met technologiekennis, maar ook woningbouw en openbaar vervoer te stimuleren. Vanwege de beschikbare investeringsgelden heeft Westland haast met deze ontwikkeling.

Campus komt nu niet van de grond

De gemeente Westland kent al een World Horti Centre, een mbo-opleiding en expositie- en congrescentrum voor glastuinbouw. De ontwikkeling van het gebied eromheen tot een campus stokt echter. De samenwerking met universiteiten komt nog niet van de grond, stelt de gemeente. Ook hebben FloraHolland, de gemeente en ondernemingen nog niet geld willen steken in financiering van onderzoek of start-ups. Door de focus meer te leggen op technologie, kan de campus beter specialiseren.

Met woningbouw en hoogwaardig openbaar vervoer hoopt de gemeente dat de campus meer aantrekkingskracht krijgt voor bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Die investeringsbereidheid is er, stelt de gemeente op basis van signalen uit de markt.

Plannen afstemmen

Bij de politieke fracties in de gemeenteraad bleek woensdag nog twijfel over de haalbaarheid en de risico’s. CDA en VVD steunen het voorstel volmondig. CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer-de Smit: “Wij horen veel positieve geluiden van het bedrijfsleven en investeerders. Het is een groot bedrag, maar het is duidelijk dat dit nodig is. Het gaat om een groot gebied, maar ook om grote kansen op gebied van wonen, educatie, innovatie en openbaar vervoer. We moeten snel aan de slag.”

Als de plannen doorgaan moeten deze afgestemd worden op functies die nu al aanwezig zijn bij het World Horti Centre, Tomatoworld en de tuinbouwcampusplannen in Oostland.

Koningin Maxima verricht de opening van het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, het World Horti Center in Westland in 2018. De ontwikkeling tot campus stokt echter. - Foto: - ANP
Koningin Maxima verricht de opening van het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, het World Horti Center in Westland in 2018. De ontwikkeling tot campus stokt echter. - Foto: - ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.