Home

Nieuws

Tuinbouw moet grotere rol in EU-landbouwbeleid opeisen

De tuinbouw moet een grotere rol opeisen in het Europees landbouwbeleid. Dat zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland.

De rol die de tuinbouw in het Brusselse beleid kan spelen is er volgens Bom-Lemstra vooral eentje van oplossingen, zei zij donderdagmiddag 1 oktober op het Nationaal Tuinbouwcongres in het World Horti Center in Naaldwijk.

“Groente en fruit kunnen veel beter nog worden ingezet in gezondheidsbeleid. Maar ook meer planten binnenshuis in kantoren en klaslokalen. Groen in steden. Dat heeft bewezen positieve effecten voor welzijn, maar ook voor klimaat. Die oplossingen biedt de tuinbouw. Dat hebben bestuurders soms nog onvoldoende in het vizier”, aldus Bom-Lemstra.

Lees verder onder de foto

Staatssecretaris Blokhuis in een Gezonde Schoolkantine. De tuinbouw kan een grotere rol opeisen in politiek beleid rond welzijn en gezondheid. - foto: ANP
Staatssecretaris Blokhuis in een Gezonde Schoolkantine. De tuinbouw kan een grotere rol opeisen in politiek beleid rond welzijn en gezondheid. - foto: ANP

Onzekerheden in scenario’s vervat

Wat de politiek in Den Haag, Brussel en de wereld allemaal voor kansen en bedreigingen in petto heeft voor de tuinder is een van de grote onzekerheden. Die heeft Greenports Nederland in kaart laten brengen. Die onzekerheden gezet naast maatschappelijke en tuinbouwtrends levert een aantal scenario’s op, waar ondernemers hun ambities aan kunnen spiegelen. Meer duurzaamheid? Meer ‘ieder voor zich’? Meer lokaal? Meer mondialisering?

Eigen bedrijf naast scenario’s leggen

Half november presenteert Greenports Nederland de vier hoofdscenario’s en een online programma. Daarmee kunnen tuinbouwondernemers kijken hoe hun bedrijven en de richting die ze in gedachten hadden daarin passen.

Andere onzekere variabelen zijn de mate van protectionisme en de houdbaarheid van het exportmodel, die door het coronavirus in een versnelling lijkt te komen. Tuinders maken zich verder zorgen over hoe het verder gaat met de energietransitie, de klimaatcrisis en met digitalisering van tuinbouwtechniek en de rest van de wereld: wat voor nieuwe toetreders op de markt van de voeding gaat dat opleveren?

Kijk naar jouw rol in trends

“Het helpt je mentale ruimte te vergroten”, zegt Judith Schüler. Zij geeft dit scenarioproject vanuit de innovatieproject Accez van de provincie Zuid-Holland van de tuinbouw vorm. “Doorloop die trends en jouw mogelijke plek en rol daarin, dan voel je je vanzelf beter voorbereid op een mogelijk plots nog weer versnellende ontwikkeling.”

Of registreer je om te kunnen reageren.