Home

Nieuws

Koning op bezoek bij Herenboerderij

Gewone burgers dragen de lasten van het kleinschalige gemengde boerenbedrijf, een bedrijfsleider is verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden. De Herenboeren kregen woensdag 11 september koninklijk bezoek.

De eerste locatie van de Herenboeren wordt woensdag vereerd met een koninklijk bezoek. In Boxtel wordt op 20 hectare gras- en bouwland geboerd door 200 huishoudens, ‘Herenboeren’, in een coöperatie. Het ‘bottom-up-principe’, waarbij burgers samen iets ondernemen, is voor de koning reden om bij de Herenboeren te gaan kijken.

Koning Willem-Alexander brengt 11 september een werkbezoek aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. - Foto: ANP
Koning Willem-Alexander brengt 11 september een werkbezoek aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. - Foto: ANP

Meerdere locaties

Gewone burgers dragen de lasten van het kleinschalige gemengde boerenbedrijf, de dagelijkse werkzaamheden voert een bedrijfsleider uit. Douwe Korting, bij Herenboeren verantwoordelijk voor de verbinding tussen boer, burger en consument, noemt deze bedrijfsleider de Herenboeren-boer. In Boxtel, locatie Wilhelminapark draait het concept sinds 2016. Afgelopen voorjaar ging ook locatie Loenen, de Groote Modderkolk van start. Op nog 15 andere plekken in Nederland zijn groepen burgers bezig om een Herenboerderij op te zetten. Korting verwacht dat voor de zomer van volgend jaar nog 3 à 4 locaties operationeel zijn. “Breda en Tilburg bijvoorbeeld. Ze zijn veelbelovend.” Voor de andere toekomstige Herenboerderijen is er nog wat werk aan de winkel. “3 factoren zijn van belang: grond, leden en een boer. En dat zijn dus ook meteen de issues die doorslaggevend zijn.”

Douwe Korting (links) en Geert van der Veer, vertegenwoordiger en oprichter van Herenboeren. - Foto's: Van Assendelft Fotografie
Douwe Korting (links) en Geert van der Veer, vertegenwoordiger en oprichter van Herenboeren. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Alle grond pachten

De coöperaties pachten alle grond, maar die moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. “We willen alle grond pachten, grond in eigendom zou veel te duur zijn.” Het inkoopbedrag voor leden, waarmee ze dus mede-eigenaar van de boerderij worden, is € 2.000. Daarna betaalt een gezin zo’n € 12 per week en krijgt dan wekelijks een deel van de oogst. “Nu, in oogsttijd is dat een relatief grote hoeveelheid, maar in de winter komt er natuurlijk wat minder van de boerderij,” vertelt Korting. “Voor mijn eigen gezin denk ik dat 60% van onze voedselbehoefte afkomstig is van de boerderij. Dingen als brood en hagelslag komen er niet vandaan. Maar brood moet misschien wel mogelijk zijn, we willen gaan experimenteren met het verbouwen van granen.”

Eigenlijk hebben de producten geen prijs meer, omdat mensen elke week hetzelfde betalen en elke keer met wat anders naar huis gaan

Lage kosten

De gemiddelde prijs van het voedsel is volgens Korting net iets lager dan wat de gemiddelde supermarkt ervoor rekent. “We proberen natuurlijk de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar eigenlijk hebben de producten geen prijs meer, omdat mensen elke week hetzelfde betalen en elke keer met wat anders naar huis gaan.” De koeien zijn volledig grasgevoerd, de varkens en kippen krijgen deels reststromen, maar veevoer aankopen blijft nodig. Het pluimvee scharrelt een deel van hun kostje bij elkaar op wisselende locaties en worden met een kipcaravan naar hun nieuwe hoekje verkampt.

Kippen krijgen deels reststromen, maar veevoer aankopen blijft nodig. Het pluimvee scharrelt een deel van hun kostje bij elkaar op wisselende locaties.
Kippen krijgen deels reststromen, maar veevoer aankopen blijft nodig. Het pluimvee scharrelt een deel van hun kostje bij elkaar op wisselende locaties.

Coöperatieve aspect

Korting is vereerd met het koninklijke bezoek. “Het zal vooral draaien om het coöperatieve aspect, het samen iets ondernemen in de regio, zodat we er allemaal beter van worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.