Home

Nieuws

Fruitaankoop lijdt meest onder btw-verhoging

De btw-verhoging begin dit jaar raakt de fruitconsumptie meer dan die van groente. Fruit wordt als duur ervaren.

Dat stelt brancheorganisatie GroentenFruit Huis op basis van een onderzoek. Supermarkten verkochten minder fruit en nauwelijks meer verse groente in de eerste 6 maanden van dit jaar.

Consumenten ervaren de prijs van vers fruit als duurder dan de prijs van verse groenten. Dat komt niet overeen met de werkelijke prijsverschillen. De gemiddelde consumentenprijs in 2018 per kilo fruit (€ 2,24) lag juist lager dan de kiloprijs van groente (€ 2,91). De btw-verhoging heeft dit verschil nog iets vergroot. Dit verklaart mede de aankoopdaling in vers fruit.

Een vijfde consumenten koopt minder fruit

Uit een enquête blijkt dat bijna een vijfde van de consumenten (18%) zegt minder fruit te kopen. Zo’n 14% koopt minder groente. Gemiddeld eten Nederlanders ongeveer 57% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Vooral lagere inkomens eten veel minder groente en fruit dan aanbevolen wordt.

Tekst gaat verder onder de tweet

Oproep btw-verlaging

GroentenFruit Huis doet met een aantal maatschappelijke organisaties zoals de Hartstichting, het Diabetesfonds, belangenorganisaties en kennisinstellingen een beroep op de overheid om de btw op groente en fruit weer te verlagen. De organisaties hebben daartoe een website opgericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.