Home

Nieuws

AGF grootste groeier bio-omzet supers

Het marktaandeel van biologische AGF groeide vorig jaar van 4 naar 4,4% en is daarmee de snelste groeier.

Dat blijkt uit de jaarlijkse meting door Bionext in haar Trendrapport over 2018. De geldelijke omzet steeg van € 155 naar € 173 miljoen, dat is een groei van 12%. AGF is de grootste verscategorie als het om biologische verkoop gaat. In omzet zit zuivel met € 166 miljoen in de buurt. Houdbare voeding is met € 285 miljoen wel een grotere categorie, maar is geen verscategorie. Bionext signaleert dat de Nederland groei van de biologische sector achterblijft bij andere landen.

De biologische speciaalzaken hebben juist omzet ingeleverd op AGF. De omzet daalde 4 % naar € 50,5 miljoen. Dat daalde harder dan de totale omzet (krimp van 1%). De catering heeft een omzet van € 47,5 miljoen voor haar totale biologische aanbod in de kantines. Groei is er daar ook vooral in AGF.

Prijzen biologisch steeds lager

Het prijsverschil tussen gangbare en biologische producten is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Het biologische segment wordt daarmee steeds meer een basiskeurmerk. De ruimte voor keurmerken met extra teelteisen als Demeter, Naturland en Bioland wordt daarmee steeds groter. Deze keurmerken liggen vooral in de biologische speciaalzaken.

Productiegroei alleen buitenteelt

In het rapport maakt Bionext melding van een afname van het aantal biologische tuinbouwbedrijven. Het aantal daalde in 2018 van 98 naar 90 hectare. De plantaardige sectoren groeien wel veel sterker dan de dierlijke. Akkerbouw en vollegrondsgroente waren in 2018 de snelste groeier met ruim 7% productiegroei. Het aantal bedrijven groeide van 582 naar 624. Overigens is de groei van de biologische eiersector te hard gegaan. Een aantal grote bedrijven trad toe, terwijl de export naar Duitsland sterk daalde, met prijsdruk als gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.