Home

Nieuws

RIVM raamt kosten ziektedagen na eten AGF

Van de naar schatting 652.000 infectie-incidenten door ziekteverwekkers in voeding ontstaan 39.000 gevallen na het eten van groente en fruit. Dat schat het RIVM in een rapport over ziekteverwekkers in voeding over 2018. In 2017 waren dat 37.00 incidenten.

Daarmee speelt groente en fruit in circa 6% van de ziekte-incidenten een rol. Alleen voor vlees wordt het aantal incidenten geschat op meer dan 200.000.

Onderzoeksraad

Daarmee lijkt RIVM de visie van NVWA te onderschrijven dat groente en fruit relatief veilig zijn. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wees eerder deze maand op het mogelijk onderschatten van de risico’s van ziekteverwekkers in groente en fruit. De raad wil weten waarom in de Verenigde Staten risico’s hoger worden ingeschat dan in Europa.

Kosten: € 11 miljoen

Voor groente en fruit schat RIVM dat de maatschappelijke kosten door ziektedagen op ongeveer € 11 miljoen ligt. Jaarlijks sterven 6 mensen door infecties van een ziekteverwekker (virus, bacterie of pathogeen). Campylobacter, norovirus, listeria en rotavirus zijn de gevaarlijkste pathogenen voor groente en fruit.

Eigen sectorsysteem

De sector heeft met Food Compass een eigen monitoringsysteem voor ziekteverwekkers. Uit die monitoring concludeert GroentenFruit Huis dat het aantal besmettingen beperkt is. De herkomst van een besmetting is ook lastig te vinden. Het gaat in de teelt vaak om puntbesmetting en dat is moeilijk te vinden. Dat betekent dat een overvliegende vogel of natuurlijke mest een beperkt deel van de producten kan besmetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.