Doorgaan naar artikel

Rabobank: op feiten gebaseerde landbouw begint pas

We staan nog maar aan het begin van een echt op feiten gebaseerde landbouw. Dat zegt Gea Bakker-Smit, sectormanager Akkerbouw bij Rabobank. Ze sprak deze week op de NPPL-praktijkdagen in Dronten.

“Je ziet boeren al wel data verzamelen”, zegt ze, “maar het doorvertalen daarvan naar teeltbeslissingen gebeurt nog veel op intuïtie. Detecteren van de situatie is 1 ding, zoals bijvoorbeeld met de Yara N-sensor, maar wat een gewas vervolgens nodig heeft, is nog nauwelijks op feiten gebaseerd. We zijn trouwens ook met dat data verzamelen nog maar net begonnen.”

Digitale transformatie

Bakker-Smit ziet de landbouw aan de vooravond staan van een digitale transformatie, waarin structuren ingrijpend zullen veranderen. “Digitale platforms en apps kunnen belangrijker worden dan de huidige koppelingen tussen adviseur, leverancier en producten. Straks tellen platforms en apps zwaarder dan het product zelf. Daar zie je leveranciers al op inspringen.”

De komende 5 tot 10 jaar verwacht Bakker-Smit veel nieuwe apps. “Elk van die apps brengt een klein voordeeltje. Daarna gaan nieuwe inzichten ontstaan door data te aggregeren en datalagen te combineren. Gezien het aantal financieringsaanvragen die we als Rabobank van startups krijgen, is er nog heel veel onderweg.”

Share this

Afbeelding
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin