Home

Nieuws

SodM: studie naar rol aardwarmte in beving afgerond

Toezichthouder SodM kan op korte termijn een besluit nemen over Aardwarmtebedrijf California. Alle vragen over de mogelijke relatie met aardbevingen zijn beantwoord.

Dat stelt SodM desgevraagd. Het Aardwarmtebedrijf California Lipzig-Gielen in Grubbenvorst liet een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van 2 kleine aardbevingen op 25 augustus en 3 september vorig jaar. Die bevingen waren aanleiding tot het tijdelijk stilleggen van de aardwarmtewinning door de toezichthouder.

SodM kan nu een besluit nemen over het mogelijk hervatten van de warmtewinning. “Het heeft even geduurd voordat we alle vereiste documenten hadden. Die hebben we en bekijken we nu. Een oordeel zal geen maanden op zich laten wachten”, stelt een SodM-woordvoerder.

Extra vragen beantwoord

De eerste onderzoeksuitslagen waren voor SodM niet voldoende om de warmtewinning te hervatten. Daarin mistte SodM nog de effecten van het opstarten van de warmtewinning op de ondergrond. Die vragen zijn nu ook beantwoord, stelt de woordvoerder.

Het aardwarmtebedrijf moest dus zelf het onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke oorzaken van de aardbeving. Zo werden de eigen metingen van het aardwarmtebedrijf van de ondergrond overgedragen aan het KNMI. Zo kon met het eigen meetstation op 40 kilometer afstand nauwkeurig een epicentrum bepaald worden. Ook cijfers over het gewonnen volume warm water zijn meegenomen in het onderzoek.

Breuklijn

Het oordeel over bevingsrisico’s in dit deel van Nederland is niet bepalend voor risico’s in andere teeltgebieden. Grubbenvorst ligt op een breuklijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.