Home

Nieuws laatste update:13 jun 2019

Omzet verkoop fruitstalletjes € 58 miljoen

Kramen langs de weg verkochten in 2018 naar schatting voor € 58 miljoen aan groente en fruit.

Dat becijfert Wageningen UR in een studie over multifunctionele landbouw. De onderzoekers schatten dat 5% (glasteelt) tot 10% (vollegrond) van de aardbeien zo wordt verkocht. Voor 25% van de kersen wordt zo de afzet gedaan, hetzelfde percentage geldt voor asperges. Opgeteld is de omzet € 58 miljoen.

De onderzoekers van Wageningen UR signaleren dat steeds minder tuinders maaltijdboxen verzorgen. Die markt werd eerst nog door boeren en tuinders opgepakt, maar wordt steeds meer het domein van gespecialiseerde bedrijven.

De stijgende omzet maakt dat de sector steeds relevanter wordt

Verdubbelde omzet

De omzet van de multifunctionele landbouw is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld. De omzet groeide tussen 2013 en 2018 naar € 887 miljoen. 25% van de Nederlandse boeren en tuinders pakt een tweede maatschappelijke tak op. Dit zijn circa 13.500 agrarische bedrijven.

De grootste activiteit is boerderijverkoop met een omzet van € 271 miljoen. Hierna volgen zorglandbouw (€ 250 miljoen), recreatie (€ 221 miljoen), agrarische kinderopvang (€ 78 miljoen) en natuurbeheer (€ 66 miljoen).

In 2011 was de omzet nog € 491 miljoen. In dat jaar waren er 1.050 multifunctionele-landbouwbedrijven. Toen maakte recreatie de hoogste omzet met € 156 miljoen.

Multifunctionele landbouw steeds relevanter

LTO Nederland schat de totale omzetpotentie van multifunctionele landbouw op € 1,5 tot 2 miljard. De stijgende omzet maakt dat de sector steeds relevanter wordt. LTO Nederland gaat daarom samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelruimte creëren en knelpunten wegnemen. Regelgeving, financiën en opvolging zijn enkele knelpunten. LNV zet hiervoor het Platform Multifunctionele Landbouw op.

Mede-auteur: Marleen Purmer

Of registreer je om te kunnen reageren.