Home

Nieuws

Roemenië beschermt teelt met wolkentechniek

De Roemeense regering is van plan te investeren in een systeem voor hagel- en droogte onderdrukking voor 57% van het areaal.

Om het land te beschermen tegen klimaatverandering moeten in 2022 op 200 locaties platforms worden ingericht om in te grijpen op potentiële hagelwolken. Volgens de Nederlandse landbouwvertegenwoordiger in Roemenië Arie Veldhuizen is nu 6% van het areaal onder zo’n systeem gebracht dat ook tegen droogte kan beschermen door wolken te behandelen om regen te forceren (cloudseeding). Sinds een half jaar zijn met een investering van € 20 miljoen 26 van dit soort installaties ingericht.

Chemicaliën

In tegenstelling tot systemen met luchtdruk in de Nederlandse fruitteelt worden met dit soort raketsystemen chemicaliën in wolkenformatie geschoten. Dergelijke systemen met chemicaliën bestaan al tientallen jaren in Spanje, Frankrijk en Duitsland. In Zuid-Duitsland gaat het vooral om wijnbouwgebieden. De Roemeense overheid gaat ervan uit dat de investering snel wordt terugverdiend. Elke euro in deze investering spaart € 14 aan schadevergoeding uit, is de verwachting. Ook in Duitsland zijn berekeningen gedaan dat in 2015 circa € 5 miljoen aan hagelschade werd voorkomen terwijl het systeem jaarlijks 3 ton kost. Tijdens de droogte in 2018 gingen er stemmen op om het systeem in Duitsland ook in te zetten in droogtebestrijding.

Echt harde wetenschappelijke conclusies zijn er niet, ook niet over de schadelijkheid van de gebruikte chemische middelen. Ook met zoutkristallen zouden goede resultaten zijn gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.