Home

Nieuws

Groenteprijzen dalen in maart

Consumenten betaalden in maart minder voor hun groente en fruit dan eerder dit jaar.

Toch blijft de prijs voor groente gemiddeld gezien niet achter bij de laatste 5 jaar. Ook is de prijsdaling niet ongewoon scherp in maart. Door de prijzenslag is er druk op de winkelprijzen, maar over een periode van 6 jaar waren de groenteprijzen al 3 jaar lager in maart. Alleen in 2017 en 2013 lagen ze hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

CBS registreert de groenteprijzen inclusief en exclusief btw-verhoging. Als rekening wordt gehouden met de prijsstijging (gecorrigeerd), is de prijs in maart ook niet buitensporig laag. Een verwoestend spoor van de prijzenslag is niet te zien in de prijzen. Wel lijkt de btw-verhoging langzaam verteerd te worden in de prijsvorming. De prijzenslag is daar een direct gevolg van.

Druk op fruitprijzen

Fruitprijzen lagen in maart circa 4% achter bij prijzen van 2018. Hardfruit lijkt hier de grootste oorzaak voor. Een zwakke afzetmarkt gekoppeld aan de prijzenslag zorgen voor lagere prijzen. Toch blijven de prijzen ver boven probleemjaren als 2012 en 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.