Home

Nieuws

KCB: extra brexit-inspecteurs aanhouden bij uitstel

Kwaliteitscontrolebureau KCB wil de 15 extra brexit-inspecteurs aan boord houden bij een uitstel van de brexit.

Dat betekent dat de vorig jaar geworven en opgeleide medewerkers aan het werk gehouden worden op andere taken in de dienst. Als het Britse Lagerhuis het akkoord met de EU niet goedkeurt, dan krijgt het Verenigd Koninkrijk uitstel tot 12 april. Mocht het Lagerhuis toch het akkoord met de EU goedkeuren is er uitstel tot 22 mei. Een langer uitstel is niet uitgesloten. Ook is het nog mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk besluit in een douane-unie te blijven met de EU.

Extra kosten KCB

Voorlopig wil KCB de ingehuurde uitzendmedewerkers langer aan zich binden. Ze zijn opgeleid en KCB wil voorbereid blijven op alle scenario’s, ook een harde brexit. “Als het Verenigd Koninkrijk niet op 29 maart verlaat, zullen we de mensen proberen elders onder te brengen. We proberen op alle scenario’s voorbereid te zijn”, laat de organisatie weten. KCB maakt dan extra kosten, maar daar staan tijdens het uitstel geen extra inkomsten uit extra inspecties tegenover. Voor het aantrekken van extra personeel sprong de nationale overheid wel bij.

Extra eisen plantaardige producten

Bij een brexit lijkt het erop uit te draaien dat er een ‘derde land’ bijkomt met extra taken. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent dat mogelijk op korte termijn na dit vertrek eisen gesteld gaan worden bij de export of import van plantaardige producten. De KCB had in 2017 volgens het jaarverslag 123 mensen in vaste dienst en huurde 29 personeelsleden in.

Maandag stelde CDA kamervragen over de voorbereidingen op een eventuele harde brexit op 12 april. Het CDA vreest voor chaos bij Hoek van Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.