Home

Nieuws

Groente en Fruit Brigade voedselbank gaat landelijk

De Westlandse Groente & Fruit Brigade van Voedselbanken Nederland gaat landelijk werken. De proef is geslaagd en de organisatie is klaar voor landelijke distributie.

In een koelcel op bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk ging vorige zomer de proef van start. Tuinders en handelaren konden er hun reststromen heen brengen, die dan door voedselbanken uit de buurt konden worden opgehaald. “Het afgelopen half jaar hebben we 10 en soms wel 15 ton groente en fruit per week binnengekregen. Dat werd opgehaald door de voedselbanken van Rotterdam en Arnhem en soms ook Den Haag, Tilburg en Amsterdam”, aldus Elianne Leefers van Voedselbanken Nederland.

Koelruimte snel verdubbeld

Door het succes van het project is er al snel een tweede koelcel gehuurd. Met een team van totaal 23 vrijwilligers worden de aangevoerde producten uitgezocht en klaar gemaakt voor verdere distributie. “We hebben 2 vaste leveranciers in Best Fresh Groep en Nature’s Pride. Die kunnen hun reststromen goed inschatten, zodat we verzekerd zijn van een geregelde aanvoer. Van nog een handvol bedrijven krijgen we ook wat vaker product. En er kunnen nog best leveranciers bij.”

Ook incidenteel van telers aanbod gekregen

Handelaren meer dan telers

Opvallend is dat het vooral handelsbedrijven zijn. Eerder had ook Harvest House samenwerking aangekondigd. Maar die telersvereniging is ook weer afgehaakt. “We hebben deze zomer ook wel incidenteel van telers aanbod gekregen. Soms zelfs te veel. Een paprikateler had 2 vrachtwagens vol, waarvan we er op dat moment maar 1 konden verwerken.”

Nieuw aanbod blijft welkom

Incidenteel aanbod blijft overigens altijd welkom. Ook al is niet gegarandeerd dat de voedselbanken het altijd allemaal kunnen aannemen. Leeffers: “Het is een logistieke puzzel. We hebben genoeg vrijwilligers en ruimte nodig om alle producten te kunnen verwerken. En voor de voedselbanken tot aan Groningen toe moet het ook passen om het te komen ophalen.”

40 ton groente per week

Voedselbanken Nederland wil toe naar 40 ton groente per week. “Dan kunnen we al onze klanten 1 kilo per week aanbieden.” Het gaat daarbij altijd om goed en veilig te consumeren groente, dat echter voor de telers of handelaren niet verkoopbaar is, omdat het niet helemaal voldoet aan de kwaliteitseisen van afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.