Home

Nieuws

Record schoolfruitprogramma met acht leveranciers

Leerlingen van 3.026 basisscholen ontvangen vanaf volgende week twintig weken lang drie keer per week groente en fruit via het project.

Dat is een recordaantal scholen en scholieren voor het Nederlandse EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Het gaat in totaal om 519.908 leerlingen, meldt Wageningen University & Research.

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wil de consumptie van groente en fruit bij kinderen en het aanleren van gezonde eetgewoonten bevorderen. Naast het uitdelen van groente en fruit wordt in de lessen ook aandacht besteed aan voedselkennis bij kinderen.

Voor het programma dit jaar zijn enkele nieuwe leveranciers te zien in de lijst op de website van Schoolfruit. Jaarlijks zijn acht leveranciers nodig en bij overtekening wordt geloot. Van de acht zijn er zes leveranciers over van vorig jaar, met Fruitbedrijf Halm en Willem Dijk AGF als nieuwe. Fruitbedrijf Halm was al eerder betrokken bij het schoolfruitproject.

Vernieuwingen schoolfruitprogramma

Dit jaar zijn er wel vernieuwingen. Kinderen op basisscholen krijgen in het komende schooljaar 300 gram schoolfruit en -groenten in plaats van 240 gram per week. Ook is er meer ruimte voor groente. In plaats van 10% moet nu minimaal 20% groente worden ingepland in de distributie. De vergoeding uit de regeling blijft € 0,23 per portie. Wel houden leveranciers van fruit en groenten voor twee jaar die status.

De regeling voor schoolfruit schrijft bovendien een bijzondere voorwaarde voor. Alle acht leveranciers moeten een achtste van elke provincie beleveren. Veel van de schoolfruitleveranciers werken dan ook met lokale distributiepartners. Van dat dure distributiemodel wil de overheid mogelijk af.

Gemiddelde fruit- en groenteconsumptie te laag

In Nederland eten kinderen gemiddeld 102,5 gram fruit per dag en 79 gram groente. Dat is ruim onder de aanbevolen hoeveelheid, die varieert van 150 tot 200 gram fruit en 100 tot 200 gram groente per dag, afhankelijk van de leeftijd.

De campagne begint maandag officieel bij basisschool De Vlindertuin in Den Bosch. De Brabantse vlogsters Britt & Lynn verwelkomen de leverancier van het fruit en helpen mee met het verdelen ervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.