Home

Nieuws

Winkelprijzen groente en fruit normaliseren

Groente is in de winkel het hele jaar al duurder, fruit krabbelt op na een jaar goedkoper te zijn geweest. Dat blijkt uit de Consumentenprijzenindex van het CBS.

Ten opzichte van september 2018 vielen vorige maand de prijzen van groente 5,6% hoger uit en die fruit 1,5% hoger. Dat is redelijk in lijn met de prijzenindex voor alle bestedingen, die de afgelopen maand 2,6% hoger lag dan in september 2018. Maar de schommelingen in de winkelprijzen van groente en fruit zijn de laatste maanden veel groter geweest dan die van alle bestedingen en ook dan die van alle bestedingen aan voedingsmiddelen.

Groenteprijzen dit jaar hoger

De gemiddelde groenteprijzen zijn het hele jaar al een stuk hoger dan in dezelfde maanden van 2018. Dat is vorige maand juist flink omlaag gegaan. In 2018 waren de gemiddelde winkelprijzen voor groente juist weer ietsje lager dan in dezelfde maanden van 2017. Sinds 2015 is vorig jaar het enige jaar met zo’n relatieve prijsdaling ten opzichte van het jaar ervoor.

Fruitprijzen krabbelen op

De grafiek voor de ontwikkeling van de gemiddelde winkelprijs voor fruit vertoonde juist dít jaar voor het eerst sinds 2015 negatieve waardes: consumenten waren voor hun fruit gemiddeld tussen 3 en 5% minder kwijt dan in dezelfde maanden in 2018. Aan die goedkoopte is vorige maand een einde gekomen. De fruitlijn is voor het eerst sinds september 2018 weer boven de nul uit gekomen.

Alle bestedingen gestaag duurder

De index van alle consumentenprijzen is sinds 2015 alleen in juli 2016 heel even onder nul geweest. Daarna is dit cijfer – dat een belangrijk deel uitmaakt van het Nederlands inflatiecijfer – vrij gestaag gestegen naar nu 2,6%.

Of registreer je om te kunnen reageren.