Home

Nieuws

Meer keurmeesters tuinbouw nodig bij harde brexit

KCB en NAK-tuinbouw zullen extra mensen aannemen als het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder akkoord plaatsvindt.

In een overzicht van de gevolgen van een harde brexit, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Kwaliteits Controle Bureau (KCB) 33 voltijds functies erbij krijgt en NAK-tuinbouw 12. Navraag bij beide organisaties leert dat dit in de meest ongunstige scenario’s zal plaatsvinden. Het KCB is bekend met het aantal van 33 voltijds functies, stelt een woordvoerder. “Het aantal medewerkers dat in geval van een no deal (harde brexit, red.) nodig is hangt af van de gestelde fytosanitaire eisen. Het aantal van 33 betreft de berekening van het aantal benodigd mensen bij een no deal scenario waarbij voor alle groenten, fruit, planten en bloemen fytosanitaire eisen gaan gelden.”

Aanvullende eisen

Het Verenigd Koninkrijk heeft in de ‘no deal notices’ al eerder aangegeven welke eisen er direct na zo’n harde brextit worden gesteld. Op basis hiervan heeft het KCB inmiddels 15 medewerkers in dienst genomen. Daar hoeft het niet bij te blijven. “Het KCB houdt er rekening mee dat er met de tijd aanvullende eisen gaan volgen, waarbij dan mogelijk het getal van 33 medewerkers weer in beeld komt.”

Bij NAK-tuinbouw wordt het aantal van 12 extra keurmeesters niet herkend. “We hebben vanwege de aanstaande brexit 4 keurmeesters aangenomen en volledig opgeleid. Daarnaast zoeken wij nog 4 nieuwe keurmeesters die wij aannemen op het moment dat wij zeker weten dat de brexit definitief doorgaat”, aldus een woordvoerder.

Plantgezondheidsregels

Het extra personeel bij de keuringsdiensten staat nog los van uitbreiding van het aantal personeelsleden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (143 voltijds functies). In hoeverre de uitbreiding ook verband houdt met nieuwe plantgezondheidsregels later dit jaar, is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.