Home

Nieuws laatste update:5 sep 2018

Markt: Vrij verhandelbaar witlof € 2,50 tot € 3,00

De oplopende klokprijzen voor witlof in augustus lijken vorige week vrijdag een plafond te hebben geraakt. Op veiling REO werd vorige week vrijdag een (voorlopige?) piek van € 3,26 gerealiseerd voor kort grof lof. Begin deze week is de prijs voor het vrij verhandelbare lof wat lager.

Een goede prijsvorming hoeft geen feest te zijn producenten die hun product (grotendeels) op basis van vaste afspraak leveren. Dat bleek vorige week, met kiloprijzen van 90 cent. Dat is overigens ook al netjes in vergelijking met de weggeefprijzen die in juli werden gerealiseerd.

Doorlopende vraag

Een reden voor het huidige prijsniveau vloeit voort uit de verkoopacties waarmee retail in de weken na de vakantieperiode min of meer traditioneel poogt de klant weer terug in haar winkel te krijgen. Anders dan andere jaren is dat de kwaliteit en het aanbod van veel andere groenten minder florissant, met meer dan gemiddeld goede prijzen. Mede hierdoor zijn er in België, Frankrijk en Nederland wat meer acties met witlof opgezet en zocht de handel wat gretiger dan normaal naar het product.

Matig aanbod

Een andere reden is het matig aanbod, waardoor een deel van de voor acties benodigde lofhoeveelheden ad hoc aangekocht moest worden. De klok fungeert daarbij (nog steeds) als een goede afspiegeling, de afgelopen weken in de vorm van oplopende prijzen. Tot nu toe dus, want het lijkt erop dat de prijsvorming deze week op een lager niveau blijft hangen.

Het matige lofaanbod hangt gedeeltelijk samen met de zomer/vakantiestop bij sommige productiebedrijven en zijn het gevolg van matige producties, aldus teeltadviseur Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow. Redenen voor die matige productie zijn de toenemende rijpheid en vooral de grofheid van de wortels: dat drukt het aantal wortels dat per vierkante meter opgezet kan worden.

Wortels lopen achter

Een bijkomend aspect is de huidige situatie op de velden met de wortelgroei. Momenteel groeien de wortels weer goed door, aldus Gerardts, maar wel op achterstand door de weersomstandigheden van afgelopen zomer. Die achterstand geldt ook de wortels die andere jaren al in augustus (Frankrijk) gerooid kunnen worden. “We dachten aanvankelijk dat de voorraad ‘oude’ wortels meer dan royaal zou zijn, dat blijkt steeds meer tegen te vallen.”

Wat doet de prijs de rest van deze week en de volgende weken? Een belronde langs verschillende spelers in de sector geeft een positieve indruk. De prijsvorming van vorige week wordt gezien als een uitschieter, in een situatie met in het algemeen relatief hoge prijzen voor groenten. Witlof gaat mee in die trend.

Bij supermarkt Plus ligt witlof verpakt in de schappen voor € 2,78 per kilo, en los voor € 2,10 per kilo. AH vraagt € 1,39 voor 4 kroppen, ofwel € 2,75 tot € 3,- per kilo. Jumbo zit op een vergelijkbaar niveau.

Verwachting: aanhoudend goed prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.