Home

Nieuws

Zundert en Nautilus zoeken nog goede gevoel GMO

De 2 kleinere telersverenigingen Nautilus en CLTV Zundert hebben nog altijd geen besluit genomen of ze Europese GMO-subsidie zullen aanvragen.

Beide verenigingen werken achter de schermen aan een aanvraag die voor 15 september dient te worden ingeleverd. Het merendeel van de Nederlandse telersverenigingen (Coforta, ZON, Van Nature, Zaltbommel, Harvest House en DOOR) ziet nu af van GMO.

De 2 kleine telersverenigingen hebben dus nog geen besluit: “Er moet voldoende vertrouwen zijn dat dit GMO-programma een aantal jaren goed kan uitpakken”, laat een woordvoerder van Nautilus weten. De biologische afzetorganisatie ziet inhoudelijk voldoende mogelijkheden om een aanvraag in te dienen. Projecten uit de vernieuwde regeling passen bij Nautilus.

De organisatie wil zeker weten dat de aanvraag geen risico’s oplevert voor de telers en de verkooporganisatie. Het gevoel tot dusver is beter dan 2 jaar geleden toen de aanvraag voor het GMO-programma werd afgewezen. “We vinden de betrokkenheid van uitvoerder RVO beter dan 2 jaar geleden en ook het digitale GMO-systeem lijkt goed te functioneren. We verwachten op onze eerste bestuursvergadering een besluit te nemen.”

Telers niet benadelen

Rinie van Tilburg, voorzitter van CLTV Zundert, laat ook weten dat ‘een heel stuk is gedaan van de aanvraag’. Bij Zundert is de keuze ook nog niet gemaakt, maar dat heeft deels met de onbekendheid van de regeling te maken. Zundert moet – na jaren mee te draaien bij de Vlaamse GMO-uitvoering – nu voor het eerst volgens de Nederlandse GMO subsidie aanvragen. De Vlaamse GMO-regels maken subsidie op meer bedrijfsmatige (kostprijsverlagende) zaken mogelijk, terwijl Nederland projecten op vooral innovatie en verduurzaming heeft ingestoken. Van Tilburg vindt dat verschil tussen beide landen geen goede zaak. “Alle Zuidelijke landen in de EU doen het als Vlaanderen. Nederland moet weer een uitzondering zijn en haar telers benadelen.” Van Tilburg en zijn bestuur kunnen instappen in GMO, geen GMO aanvragen of een pauzejaar aanvragen om de gevolgen beter te bestuderen.

Kamervragen

Ook de Kamervragen van VVD en antwoorden van minister Schouten hebben bij Zundert niets veranderd in de opstelling. Schouten gaf volgens Van Tilburg geen duidelijk antwoord op de vraag waarom Nederland er niet voor kiest de regeling gelijk te trekken met andere landen en meer bedrijfsmatige kosten weer voor GMO-subsidie in aanmerking te laten komen en het kostprijsnadeel op te heffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.