Doorgaan naar artikel

Teelt, handel en supers: beregeningsverbod is ramp

Teelt, handel en supermarkten waarschuwen samen dat een algeheel beregeningsverbod desastreuze gevolgen heeft voor groente en fruit.

Zij geven dit signaal af aan waterschappen die bij aanhoudende droogte cruciale beslissingen moeten nemen over het gebruik van water. Beregeningsverboden zijn daarbij niet uitgesloten. Algehele beregeningsverboden, maar ook gedeeltelijke hebben grote schade tot gevolg.

Waar geldt nu een beregeningsverbod met oppervlaktewater of grondwater? Bekijk het overzicht

Schade lange termijn

LTO Nederland, NFO (fruittelers), GroentenFruit Huis en de koepel van supermarkten CBL stellen dat bij een beregeningsverbod de aanvoer en kwaliteit van groenten en fruit niet is geborgd. De gevolgen zouden gelijk merkbaar zijn in de winkels, maar ook voor de langere termijn vanwege de schade voor de winterteelt en uitgangsmateriaal.

LTO-bestuurder Trienke Elshof. “Boeren en tuinders snakken naar water. Als in de groenteteelt gewassen als prei, sla, peen en de jonge aanplant voor de bewaargroentes niet beregend kunnen worden met water, zou niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid en beschikbaarheid zwaar kunnen tegenvallen. We kunnen niet zonder water, is de simpele conclusie. Een algeheel beregeningsverbod zou een ramp zijn voor boeren en tuinders en ook voor consumenten.”

Iedere dag beregenen

Zo wordt spinazie na 20 tot 30 dagen op het land geoogst en heeft om de dag water nodig. IJsbergsla die nu nog een dag of 30 geplant wordt, staat vervolgens 40 tot 60 dagen op het land, maar moet iedere dag beregend worden. Zo niet, dan is de sla al snel verloren. “Planten die te weinig of geen water krijgen, zijn ook vatbaarder voor ziektes en insecten. Dat heeft direct gevolg voor de kwaliteit van de groentes”, zegt Elshof. “Water is voor de groente- en fruitteelt onmisbaar.”

Geen algemene maatregelen

Gert Mulder, algemeen directeur GroentenFruit Huis: “Algemene maatregelen houden onvoldoende rekening met de verschillen in economische impact en winkelbevoorrading. Veel tuinbouwgewassen worden op meerdere momenten geoogst en verwerkt om in te kunnen spelen op de vraag van de markt om zo voedselverspilling te voorkomen.”

Directeur van supermarktkoepel CBL Marc Jansen wijst erop dat de aantrekkende consumptie van groente en fruit in gevaar komt. Effecten kunnen lang aanhouden bij een beregeningsverbod. “De supermarkten moeten weken vooruitkijken. Wat telers nu aanplanten ligt over 4 à 10 weken in het schap of wordt verwerkt om te kunnen bewaren.”

Situatie voor fruit nijpend

NFO-voorzitter Gerard van de den Anker sprong dinsdag 24 juli al in de bres bij waterschap Rivierenland vanwege een beregeningsverbod overdag, maar de problemen zijn breder. “Ook in de fruitsector wordt de situatie door de aanhoudende droogte nijpend. Tot de vroege start van de appel- en perenoogst over ongeveer 4 weken hebben we voor de uitgroei van de vruchten dagelijks water nodig. Zonder water kunnen we de door de consument gevraagde maat niet leveren. Ook pruimen, bramen, bessen en frambozen hebben dagelijks water nodig.”

Lees ook: Oogstprognose hardfruit nu al onzeker

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin