Home

Nieuws

Nefyto scherp op biostimulanten met gewasbeschermingsclaim

Het toenemend en soms oneigenlijk gebruik van biostimulanten in de tuinbouw baart gewasbeschermingskoepel Nefyto zorgen.

Het gebruik van zogeheten biostimulanten is in de tuinbouw nu nog een grijs gebied. Biostimulanten zijn hulpstoffen, die planten bijvoorbeeld beter in staat stellen om meststoffen en voedingsstoffen op te nemen. Voorbeelden van dergelijke stimulanten zijn Mycorrhiza schimmels of bacteriologische middeltjes op basis van micro-organismen. Maar er zijn ook biostimulanten die werken als bestrijders van ziekten of plagen en informeel ook als zodanig worden aangeprezen en verkocht.

Met hulp van mycorrhiza’s kunnen planten makkelijk mineralen en vocht opnemen. - Foto: G&F
Met hulp van mycorrhiza’s kunnen planten makkelijk mineralen en vocht opnemen. - Foto: G&F

Risicobeoordeling omzeilen

Het kan niet zo zijn, stelt Jo Ottenheim van Nefyto in het recent verschenen Nefyto Bulletin, dat middelen met een dergelijke werking als biostimulant worden verkocht ‘om zo de risicobeoordeling en investering in toelatingsonderzoek te omzeilen’. “De wetgeving voor gewasbeschermingsmiddelen is duidelijk: claims over het beschermen van planten of plantaardige producten vallen onder de Europese Verordening 1107/2009.”

Geregeld in meststoffenverordening

Vanaf 2020 wordt het gebruik van biostimulanten geregeld in de Europese meststoffenverordening. Ottenheim benadrukt namens de middelenfabrikanten dat er een helder onderscheid moet komen tussen wat nog een biostimulant mag heten en wat als gewasbeschermingsmiddel te boek zal komen en dan ook onder het zwaardere toelatingsregime zal vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.