Home

Nieuws

Kans op harde brexit blijft

Een voorstel in het Britse Lagerhuis om een harde brexit te voorkomen, heeft het niet gehaald.

De Britse regering heeft met een kleine meerderheid een belangrijke stemming in het Lagerhuis gewonnen. Labour wilde dat de regering zou worden gedwongen te onderhandelen om na de brexit in de Europese douane-unie te blijven, mocht er na 21 januari volgend jaar geen akkoord met de EU liggen. Nu zou in zo’n geval een harde brexit volgen.

Bij een harde brexit worden invoerheffingen opgelegd aan EU-producten en komen er grenscontroles en douanetarieven. Bij een vorm van zachte brexit zal de handel naar verwachting minder getroffen worden. Het kabinet van May heeft de EU recent juist een voorstel gedaan voor een zachte brexit.

Kleine meerderheid

Hoewel Labour de steun kreeg van enkele pro-EU-Conservatieven, haalde de wetswijziging het niet. Van de parlementsleden stemden 307 tegen en 305 voor. Even voor de stemming had de regering al laten weten het amendement niet te zullen uitvoeren en desnoods het hele handelsplan in te trekken. May heeft altijd gezegd dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in geen enkele douane-unie zal deelnemen en daar wil ze zich aan houden.

Handelsplan

Kort na de stemming ging het Lagerhuis uiteindelijk akkoord met het hele handelsplan. Daarin kan het Verenigd Koninkrijk een onafhankelijke koers varen als het uit de EU is gestapt. Het plan is erop gericht handelsovereenkomsten met de EU om te zetten in overeenkomsten met afzonderlijke landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.