Home

Nieuws 2 reacties

LTO: land- en tuinbouw is niet kop van Jut

De maat is vol voor LTO-bestuurders Ingrid van Huizen, Joris Baecke en Claude van Dongen. Zij vinden dat het uit moet zijn met het voortdurend beschuldigend wijzen naar boeren en tuinders.

“Samen werken aan een duurzame land- en tuinbouw is niet gebaat bij een gefragmenteerde ‘wij-zij’-discussie, die plat geslagen wordt door ‘hop, we geven de landbouw de schuld‘”, aldus de bestuurders in een oproep op de site van LTO Nederland. De kop boven het stuk luidt: Stop met landbouw de schuld geven.

Onderzoek Natuurmonumenten naar insectenstand

Aanleiding voor de oproep van de 3 bestuurders is een onderzoek dat Natuurmonumenten maandag presenteerde over de insectenstand in 2 natuurgebieden. Het aantal insecten is volgens dat onderzoek teruggelopen. Directeur van Natuurmonumenten Marc van der Tweel over het onderzoek: “De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.”

‘Als we niet oppassen, gaat de discussie over de gangbare landbouw alle kanten op. Over ons en vaak zonder ons’

De 3 LTO‘ers: “Terecht? Neen. Boeren en tuinders hebben de milieubelasting de afgelopen 20 jaar fors teruggedrongen en zetten bij wijze van spreken dagelijks nieuwe stappen voor een duurzame land- en tuinbouw. Als we niet oppassen, gaat de discussie over de gangbare landbouw alle kanten op. Over ons en vaak zonder ons.”

Inzet voor biodiversiteit, water en natuur niet voor niets

De bestuurders geven aan dat boeren zich inzetten voor biodiversiteit, waterberging, landschapsbeheer, akkerranden en houtwallen waar planten en dieren gedijen. Maar dat kan niet voor niets, vinden ze. ”Als de maatschappelijk vraag is om meer biodiversiteit te produceren, dan zal daar een adequate vergoeding voor boeren en tuinders tegenover moeten staan.”

‘Het ‘méér en nog méér van een hectare halen’ plaats gaat maken voor telen met minder chemische hulpstoffen’

De land- en tuinbouw maken een omslag, aldus Van Huizen, Baecke en Van Dongen. “Dat wil zeggen dat het ‘méér en nog méér van een hectare halen’ plaats gaat maken voor telen met minder chemische hulpstoffen (gewasbescherming, kunstmest, fossiele energie).”

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Wat jullie moeten gebruiken is argumenten vanuit logica. Natuurmonumenten heeft 1 puzzelstukje in de hand en beweert aan de hand hiervan te weten hoe de puzzel eruit ziet. Ik leg er drie naast en daaruit blijkt al dat het plaatje er heel anders uitziet. 1) Waarom moeten boeren en tuinders nog steeds insecticiden gebruiken als deze zo effectief zijn dat 3/4 van de insecten in natuurgebieden is gedecimeerd? Als dit klopte dan hoefden we geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. 2) Er is juist een toename van allerlei insecten: Buxusrups, teken (tekenbeten), eikeprocessierups en tijgermug...het zijn maar enkele voorbeelden waarvan tot 10 jaar geleden bijna niemand ooit had gehoord.

  • P Verschuren

    3) de gewasbeschermingsmiddelen die in de land- en tuinbouw gebruikt worden zijn veel minder schadelijk voor insecten dan de middelen die voorheen werden gebruikt. Zo is althans gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Of dit onderzoek deugt niet of de insecten gaan nu niet dood van de huidige middelen die veel minder schadelijk zijn dan de middelen van vroeger maar van iets anders. Naar mijn idee wijst dit alles op een verschuiving van biotopen door klimaatverandering en zou dat moeten worden uitgezocht. Als het tenminste klopt wat natuurmonumenten beweert en wat dat überhaupt zegt omdat het slechts om 2 gebieden gaat. Ik weet niet hoe groot de puzzel is en uit hoeveel stukjes die bestaat, maar de conclusie van natuurmonumenten dat het aan het intensieve gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ligt is lariekoek en iedereen kan dat snappen. Ga dus naar de rechter en leg het voor. In de media pingpongen is niet effectief.

Of registreer je om te kunnen reageren.