Home

Nieuws

Ontwikkeling tuinbouw stagneert op Bonaire

Nederlandse hulp bij het ontwikkelen van de voedselproductie op Bonaire blijft uit vanwege verschil van inzicht tussen beide overheden.

Nederland kwam in 2015 plannen overeen om een expertisecentrum en proeftuin te helpen ontwikkelen uit de bestaande dienst Landbouw (LVV) op het eiland. Een plan werd goedgekeurd, maar door een wisseling in het bestuurscollege op Bonaire is een andere plan van aanpak overgenomen, waarmee Nederland het niet eens is. Daardoor blijft steun voor de ontwikkeling van de tuinbouw in het gebied uit, schrijft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops.

Investeringen aanwakkeren

De steun van Nederland bij de ontwikkeling van de proeftuin en expertisecentrum zou agrarisch ondernemers moeten stimuleren te investeren in de tuinbouw en landbouw op Bonaire. Knops schrijft opnieuw in overleg te gaan over de ontwikkeling van de grond voor het expertisecentrum. Als Nederland er niet uitkomt met het eilandbestuur, wil Knops andere initiatieven steunen op Bonaire voor ontwikkeling, zoals door de Kamer van Koophandel. Knops schrijft dat in antwoorden op Kamervragen van PVV.

De ontwikkeling van eigen voedselproductie is belangrijk voor de economie van het eiland en de zelfvoorziening van de bevolking. Eerder dit jaar ontstonden tekorten op het eiland door blokkades van Venezuela, een hofleverancier van groente en fruit op het eiland.

Of registreer je om te kunnen reageren.