Home

Nieuws

10 vierkante meter containerteelt ‘heel veel werk’

Wetenschappers hebben op het Neumayer III-station op Antarctica de eerste sla geoogst in een containerteelt geschikt voor de ruimtevaart.

Volgens Esther Meinen van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research blijkt de teelt op 10 vierkante meter voor ruimtewetenschappers nog een behoorlijke kluif. “Het is heel veel werk om te zorgen dat de techniek kan blijven draaien. We hebben een tuinder daar volledig voor ingezet.” Ze zei dat op Radio 1. Het onderzoek wordt gefinancierd door de EU (Horizon 2020) en de Topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen.

Waarschuwingssysteem

Het EU-project EDEN ISS is twee jaar voorbereid en voor de teelt is een speciaal recept beschreven. Toch is nog aanvullende ondersteuning nodig. De onderzoekers in Wageningen gaan een waarschuwingssysteem ontwikkelen om op basis van foto’s gerichte teeltadviezen te geven.

Sinds eind 2017 is een ‘space mission’ gesimuleerd in Antartica om wonen en werken gedurende een jaar te simuleren. De bemanning eet verse groente, geteeld in een ‘mobiel test laboratorium’. De tuinder is een ruimtewetenschapper die hiervoor wordt opgeleid door de experts van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Geen zonlicht

Bij het telen is het vooral van belang vast te stellen hoe snel gewassen zoals mini-komkommer, tomaat, radijs, kruiden en ‘ready-to-eat’ bladgroenten oogstbaar zijn na kieming en hoeveel er per dag geoogst kan worden gedurende een aantal dagen of weken. Voor de proef is gekozen voor Antartica omdat daar enkele maande geen zonlicht is en de onderzoekers er geïsoleerd verblijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.