Home

Nieuws

‘Boeren moeten aansluiten bij niet-landbouwpartijen’

In heel Nederland zijn boeren actief in de gemeentelijke politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreken we een aantal van hen. Vandaag Harrie te Raa. Hij is oud-agrariër en is nu actief als expert akkerbouw bij PUM, Nederlandse seniorexperts, en levert via HZPC een bijdrage aan de opbouw van pootaardappelteelt in de Russische Federatie.

Harrie te Raa is dan wel oud-agrariër, hij is nog steeds nauw betrokken bij de landbouw. Hij kwam per toeval in de gemeenteraad en moet toegeven dat het hem veel tijd kost. Hoewel hij het erg belangrijk vindt dat er boeren in de raad zitten, is het met zijn plaats 6 op de lijst niet waarschijnlijk dat hij weer terug in de raad komt.

Hoe combineert u de functie als gemeenteraadslid met uw andere werkzaamheden?

“Ik heb destijds mijn akkerbouwbedrijf verkocht met het plan om wat meer van de wereld te zien en wat rustiger aan te doen. Toen ben ik me ook in gaan zetten voor de lokale politiek. Ik heb in die tijd altijd voor D66 op de kieslijst gestaan. Doordat een zittend raadslid er mee stopte, was ik degene die in de raad kwam. Dat was dus halverwege de periode, waardoor ik nu een kleine twee jaar in de raad zit. Ik sta nu op de kandidatenlijst op nummer 6, waardoor ik waarschijnlijk de volgende periode niet in de gemeenteraad kom.

De tijd die ik er aan kwijt ben, is toch zo’n twee dagen per week. Nu ben ik weer met zoveel dingen bezig dat ik weer overeenkomsten zie met de tijd toen ik nog een bedrijf had. Toen was ik ook zeven dagen per week aan het werk. Nu dan mijn functie als raadslid waarschijnlijk wegvalt, vind ik dat dan ook niet zo erg.”

‘Landbouw is niet echt een groot onderwerp bij D66, daarom kan ik juist mijn steentje hierin goed bijdragen.’

Zit u als boer of als ‘burger’ in de gemeenteraad? Spant u zich speciaal in voor de landbouw?

“Omdat ik een agrarische achtergrond heb, kom ik toch al snel op de agrarische onderwerpen terecht. Landbouw is niet echt een groot onderwerp bij D66, maar daarom kan ik juist mijn steentje hierin goed bijdragen. Eigenlijk zou het verstandiger zijn als boeren zich aansluiten bij politieke partijen die niet landbouw gerelateerd zijn. Dan kun je namelijk met je kennis over de agrarische sector relatief meer bijdragen en kun je echt wat betekenen voor de landbouw.”

Voormalig akkerbouwer Harrie te Raa (65) in Blankenham (Ov.) denkt dat zijn 6e positie op de lijst voor D66 hem geen nieuwe raadsperiode in de gemeente Steenwijkerland gaat opleveren. - Foto: Thom de Vries
Voormalig akkerbouwer Harrie te Raa (65) in Blankenham (Ov.) denkt dat zijn 6e positie op de lijst voor D66 hem geen nieuwe raadsperiode in de gemeente Steenwijkerland gaat opleveren. - Foto: Thom de Vries

Welke landbouw gerelateerde onderwerpen hebben de aandacht in uw gemeente?

“Voor de landbouw wordt een groot deel van de wet- en regelgeving buiten de gemeente bepaald. De gemeente houdt zich wel bezig met bijvoorbeeld duurzaamheid en omgevingsplannen voor het buitengebied. De gemeente Steenwijkerland is duidelijk een plattelandsgemeente met vooral melkveebedrijven. Naar mijn mening is er in Nederland nauwelijks meer plaats voor uitbreiding van de productie. Er is in onze gemeente ook spanning tussen natuur en landbouw. In Nederland waarderen mensen de landbouw minder, terwijl in Rusland bijvoorbeeld, mensen staan te springen om Nederlandse melkveehouders. Buiten Nederland zijn er ook zoveel kansen voor de landbouw.”

Is het volgens u van belang dat er boeren in de gemeenteraad zitten?

“Ja dat is wel belangrijk. Als er boeren in de gemeenteraad zitten, kunnen zij uitleg geven over agrarische onderwerpen. Een voorbeeld is dat er weerstand tegen de komst van een ‘megastal’ is, zoals dat dan genoemd wordt. Dan kun je als boer uitleggen dat zo’n nieuwe stal vaak veel beter voor bijvoorbeeld het dierwelzijn is en dan ontstaat er al meer begrip. Het geeft wel bevrediging als je mensen kunt overtuigen door je agrarische kennis. Daarnaast is het ook belangrijk een goede boerenstand te behouden, zodat je ze kunt vragen om iets te doen op het gebied van bijvoorbeeld natuur.”

Of registreer je om te kunnen reageren.