Home

Nieuws

ZON wil in pauzejaar GMO ledendaling ombuigen

ZON fruit&vegetables neemt nieuwe commerciële initiatieven om te groeien. Dat doet ZON dit jaar zonder GMO-steun.

ZON heeft een pauzejaar genomen in de GMO-regeling voor groente en fruit. De regeling is nu te risicovol en onzeker. Directeur Michiel van Ginkel is als voorzitter van koepel DPA direct betrokken bij overleg over verbeteringen in de GMO-regeling met het ministerie. Toch spreekt ZON in zijn ledenblad uit dat ook 2019 een GMO-pauzejaar blijft.

Reeks samenwerkingen

De afzetorganisatie heeft daarnaast een reeks commerciële plannen voor de komende jaren om aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden. Daar hoort ook een vernieuwde coöperatie bij, zo schrijft ZON in het ledenblad. De organisatie trapte het commerciële seizoen 2018 al af met een commerciële samenwerking met Kompany voor aardbeien en een samenwerking met Unilever om complete verspakketten bij supermarktketens als Deen te vermarkten.

Daar komen meer commerciële initiatieven bij. Dit jaar stelt ZON de nieuwe strategie voor de komende drie jaar op. Voor dit jaar wil ZON de klokverkoop van Spaans product uitbreiden. Ook wil ZON meer bekendheid opbouwen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het nieuwe regiomerk Die Frischen moet daarbij helpen.

Asperge-aanpak werkt

Dit jaar moet een commerciële strategiewijziging zich eveneens bewijzen. ZON ruilde category management in voor product leadership. Daarmee kunnen telers veel rechtstreekser met klanten opereren. Het is feitelijk de benadering bij asperges in Nederland nog verder uitrollen over andere productgroepen. Bij asperges lukt het ZON wel om te groeien, waar bij anderen teelten het ledental of areaal krimpt.

Topsegment paprika

Bij telersvereniging Pamosa van ZON is nu ervaring met een topsegmentmerk voor paprika (SoUnique). Dat leidt tot interesse van partijen als Hanos, maar de klok blijft het belangrijkste afzetkanaal voor dit segment paprika. Een al te hoge meerprijs van € 0,10 blijkt onmogelijk, wel een meerprijs van € 0,03.

Of registreer je om te kunnen reageren.